19 de setembre de 2019
El passat 25 de juliol, el Parlament de Catalunya va aprovar una moció en la qual insta al Govern a ampliar, al més aviat possible, l’àmbit d’actuació de l’Observatori Agroalimentari de Preus, començant pels sectors més sensibles i amb comportament de la cadena més desequilibrat i amb l’objectiu d’incorporar progressivament la resta de sectors. Des del CREDA-UPC-IRTA creiem que l’Observatori Agroalimentari de Preus pot ser un instrument útil per millorar la transparència del mercat i per tant valorem positivament aquesta moció. En aquest sentit, tot just ahir, 11 de setembre, la Comissió Europea ha comunicat que es disposa a adoptar mesures per tal d’introduir major transparència a través de la millora de la informació sobre els preus al llarg de la cadena alimentaria. Concretament, els Estats Membres hauran de recollir, a partir de l’1 de gener del 2021, preus de les diferents baules de la cadena de diferents sectors (carn, làctics, vi, cereals, oleaginoses i proteaginoses, fruites i hortalisses, oli d’oliva i sucre). Segons el comunicat de premsa de la Comissió, existeix una quantitat significativa d’informació sobre els mercats agrícoles (preus de producció, preus de consum, volums de producció i comerç,…) però en canvi, hi ha poca informació sobre els mercats que operen entre el personal agricultor i consumidor, com la transformació d’aliments o la venda al detall.
En aquest context, creiem interessant plantejar quin Observatori Agroalimentari de Preus vol tenir Catalunya. A més a més d’ampliar-se a altres sectors tal i com insta la moció aprovada recentment pel Parlament, vol recollir preus de les diferents baules de la cadena com planteja la Comissió? Vol disposar d’informació de costos i marges?
Actualment el CREDA-UPC-IRTA col·labora amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) en l’elaboració de l’estadística Preus sectorials de referència de l’Observatori Agroalimentari de Preus, desenvolupant i implementant el sistema que, periòdicament, recull els preus de venda de les centrals fructícoles (poma, pera, préssec, nectarina, paraguaià, platerina i pavia) i de les trencadores de fruita seca (ametlla i avellana). Els Preus sectorials de referència es poden consultar en el web del DARP.
Veure el twit per la Comisió Europea @EUAgri
També disponible: La gràfica de dalt en alta resolució (format PDF)