SWIFT-CARE

Estudi basat en un mètode pioner a Espanya per reduir el malbaratament alimentari als hospitals

QUÈ ÉS SWIFT-CARE?

El projecte SWIFT-CARE consisteix en la realització d’un estudi integral sobre el malbaratament alimentari (MA) a través de totes les etapes de menjar a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona i un mètode de quantificació directa, amb l’objectiu d’implementar mesures i, finalment, analitzar-ne la bona implementació.

OBJECTIUS

Els principals objectius del projecte són:

PER QUÈ?

Tot i que en alguns països de la UE hi són presents, els estudis de malbaratament alimentari en hospitals al nostre país es troben, pràcticament, inexplorats. SWIFT-CARE pretén canviar les coses, plantejant un estudi exhaustiu amb una quantificació pertinent per a cada tipus de consumidor o consumidora (pacient, personal sanitari i client extern) i flux de generació de desaprofitament (preelaboració, elaboració i plat) amb la finalitat de solucionar de manera més general i realista el problema.

A més, en l’àmbit socioeconòmic, la llei 3/2020, de l’11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, imposa obligacions sobre la cadena de subministrament d’aliments que comportin la implementació de mesures per lluitar contra el MA i la quantificació de menjar comercialitzat.

METODOLOGIA

Per garantir la màxima eficiència, el projecte es dividirà en quatre fases: (1) identificació del problema a través d’entrevistes, grups focals i enquestes amb les parts interessades; (2) quantificació preintervenció del MA; (3) disseny i implementació d’estratègies d’intervenció, i, finalment, (4) quantificació postintervenció per determinar l’impacte de les mesures implementades.

DURADA

1 de Gener 2024 – 31 de Desembre 2024

El projecte SWIFT-CARE respon als següents Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS):

EL ROL DEL CREDA

TASCA

CREDA coordina la gestió del projecte SWIFT-CARE i és l’encarregada de dur a terme tot l’estudi mitjançant:

  1. Identificació del problema.
  2. Quantificació preintervenció.
  3. Disseny i implementació d’estratègies
  4. Quantificació postintervenció.