Estudi basat en un mètode pioner a Espanya per reduir el malbaratament alimentari als hospitals
QUÈ ÉS SWIFT-CARE?
El projecte SWIFT-CARE consisteix en la realització d’un estudi integral sobre el malbaratament alimentari (MA) a través de totes les etapes de menjar a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona i un mètode de quantificació directa, amb l’objectiu d’implementar mesures i, finalment, analitzar-ne la bona implementació.
OBJECTIUS
Els principals objectius del projecte són:
PER QUÈ?
Tot i que en alguns països de la UE hi són presents, els estudis de malbaratament alimentari en hospitals al nostre país es troben, pràcticament, inexplorats. SWIFT-CARE pretén canviar les coses, plantejant un estudi exhaustiu amb una quantificació pertinent per a cada tipus de consumidor o consumidora (pacient, personal sanitari i client extern) i flux de generació de desaprofitament (preelaboració, elaboració i plat) amb la finalitat de solucionar de manera més general i realista el problema.
A més, en l’àmbit socioeconòmic, la llei 3/2020, de l’11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, imposa obligacions sobre la cadena de subministrament d’aliments que comportin la implementació de mesures per lluitar contra el MA i la quantificació de menjar comercialitzat.
METODOLOGIA
Per garantir la màxima eficiència, el projecte es dividirà en quatre fases: (1) identificació del problema a través d’entrevistes, grups focals i enquestes amb les parts interessades; (2) quantificació preintervenció del MA; (3) disseny i implementació d’estratègies d’intervenció, i, finalment, (4) quantificació postintervenció per determinar l’impacte de les mesures implementades.
DURADA
1 de Gener 2024 – 31 de Desembre 2024
EL ROL DEL CREDA
TASCA
CREDA coordina la gestió del projecte SWIFT-CARE i és l’encarregada de dur a terme tot l’estudi mitjançant:
- Identificació del problema.
- Quantificació preintervenció.
- Disseny i implementació d’estratègies
- Quantificació postintervenció.