Prevenció dels grups d’interès i reducció de les ineficiències en la gestió dels aliments en l’àmbit del consum
QUÈ ÉS SPRINT?
Els consumidors i consumidores són afectats per factors tangibles, però també per d’altres que influeixen directament en el comportament humà, fet que motiva el malbaratament alimentari. El projecte SPRINT proposa utilitzar aquesta premissa com a guia per plantejar intervencions innovadores, que apuntin a mitigar males pràctiques i establir una relació contrastada amb el context que les envolta (econòmic, polític, social, etc.). Tot això, es planteja en 3 escenaris al sud d’Europa.
OBJECTIUS
Per assolir la finalitat del projecte, SPRINT perseguirà diversos objectius:
DURADA
01 de Juny 2024 – 01 de Juny 2026
WEB DEL PROJECTE
PER QUÈ?
El motor que impulsa aquest projecte es fonamenta en la necessitat de disposar d’informació fiable i representativa a través de mètodes adequats. Els dos buits principals que es volen abordar són: (1) la falta d’estudis fonamentats en intervencions basades en l’evidència, i (2) la predominança d’un enfocament jeràrquicament organitzat a l’hora de trobar solucions per reduir malbaratament alimentari.
L’eliminació d’aquestes deficiències reportarà una llarga llista de millores pel que fa a la comunicació i entesa entre les parts interessades. A més de fomentar un ambient més imaginatiu al moment de proposar solucions i possibles intervencions o d’identificar carències i causes. L’enfocament sistèmic que SPRINT vol aconseguir permetrà la creació i implementació de lleis efectives i ben informades.
Així, es vol millorar l’adaptabilitat de les estratègies, en diferents contextos, a través de la comprensió col·lectiva de tots els aspectes involucrats.
METODOLOGIA
El projecte d’investigació d’intervenció es portarà a terme a través d’un procés conformat per 6 passos.
- Identificació dels problemes: S’examinarà l’estat inicial dels patrons de generació de malbaratament alimentari a través d’una enquesta nacional.
- Compromís de les diverses parts interessades i cocreació: Impulsar la col·laboració entre totes les parts interessades de cada context estudiat per dissenyar possibles intervencions.
- Desenvolupament d’eines tecnològiques: i d’altres materials necessaris per portar a terme les intervencions.
- Refinament i desplegament de la intervenció: Les intervencions es realitzaran en els 3 escenaris esmentats anteriorment durant un període de 12 mesos.
- Avaluació d’impactes: Mesurar la diferència del malbaratament abans i després de la intervenció, així com l’impacte ambiental, social i econòmic de les intervencions.
- Difusió dels resultats: Maximitzar el valor dels resultats obtinguts amb el projecte.
El projecte SPRINT ha rebut finançament de l’acord de subvenció Single Market Programme (SMP) núm. 101156435 de la Comissió Europea.
ENTITATS PARTICIPANTS
COMUNITAT AUTÒNOMA | ORGANITZACIÓ | TIPUS D’ENTITAT |
Astúries | Club Asturiano de la Innovación – INNOVASTURIAS | Associació sense ànim de lucre |
Astúries | Asociación de Investigación de Industrias de la Carne del Principado de Asturias – ASINCAR | Associació sense ànim de lucre |
Astúries | Abamobile Solutions SL – ABAMobile | Empresa |
Astúries | CIS ROBOTICS Smart Solutions – CIS ROBOTICS | Pime |
Astúries | Red Turística Menorquina SL – ARTIEM Hoteles | Empresa |
Astúries | Hijos de Luis Rodríguez SA – Masymas Supermercados | Empresa |
Catalunya | Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari – CREDA | Centre de Recerca |
EL ROL DEL CREDA
TASCA
El CREDA aporta experiència en l’àmbit socioeconòmic, liderant el WP2 que mapeja i avalua la situació inicial de malbaratament alimentari en els contextos estudiats; el WP3 on es definiran les metodologies dels casos pilot i es cocrearan les intervencions; així com el WP4, on s’implementaran i monitoraran les intervencions seleccionades per a induir un canvi en el comportament de les parts interessades.
A més, el CREDA lidera la recol·lecta de les dades del WP5 per a analitzar l’impacte ambiental, econòmic i social.