TECHONEY

Desenvolupament d’un ecosistema basat en blockchain que permeti un millor posicionament de petites productores de mel en els mercats locals i internacionals

QUÈ ÉS TECHONEY?

El projecte TECHONEY proposa el desenvolupament de solucions informàtiques basades en la tecnologia blockchain que permetin certificar l’autenticitat de la mel i així protegir les etiquetes de qualitat en tota mena de mercats, locals i internacionals. Per a això, busca posar en ús metodologies més noves i realistes durant els processos de comercialització i traçabilitat, amb la finalitat de mantenir un control i seguiment de la mel local de qualitat dels diferents països de la zona mediterrània.

OBJECTIUS

Els principals objectius del projecte pretenen garantir la transparència i traçabilitat mitjançant:

PER QUÈ?

Amb el pas dels anys, els apicultors i apicultores han anat fent front a un problema que no sembla tenir fi: la venda de mel adulterada per part de grans plataformes. Això suposa una restricció al sector apícola, ja que es veu obligat a vendre mel de gran autenticitat a preus més baixos i competitius. A més, existeixen molts reptes pels quals és necessari dissenyar estratègies i establir línies d’adaptació pels diferents processos de la cadena de producció de la mel.

METODOLOGIA

TECHONEY ha desenvolupat un sistema de traçabilitat que garanteix la qualitatseguretat del producte dins de tota la cadena de producció. Així, s’aconsegueix establir una millor comunicació amb els consumidors i consumidores i s’obren les portes als diferents mercats. El projecte s’ha desenvolupat al voltant de la idea d’un laboratori viu (Living Lab), el Laboratori Comunitari d’Innovació i Aprenentatge de la Mel (HILE). Aquest és l’escenari principal en el qual s’han portat a terme totes les anàlisis i la recopilació d’informació tant dels processos com del consum, per així aplicar nous models optimitzats.

DURADA

1 de Maig 2022 – 30 d’Abril 2025

WEB DEL PROJECTE

www.techoney.org

TWITTER

@TECHONEY_
El projecte TECHONEY respon als següents Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS):

El projecte TECHONEY, amb referència PCI2022-132950, ha estat finançat per les Agències Nacionals participants dins la Convocatoria 2020 -a Espanya, pel Ministeri de Ciència i Innovació i l’Agència Estatal de Recerca (10.13039/501100011033)-, a més de per la Unió Europea NextGenerationEU i PRTR dins el marc del programa Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area (PRIMA 2021 – SECCIÓ 2).

TECHONEY (PCI2022-132950) finançat per:

ENTITATS PARTICIPANTES
PAÍS ORGANITZACIÓ TIPUS D’ENTITAT
Espanya Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó – CITA Universitat
Espanya Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari – CREDA Universitat
França Laboratori d’Informàtica Gaspard-Monge – LIGM Universitat
França JASSP SAS PIME
Algèria Universitat Mouloud Mammeri de Tizi Ouzou – UMMTO Universitat
Tunísia Institut Nacional d’Agronomia de Tunísia – INAT Universitat
Tunísia Facultat de Ciències de la Universitat El Manar de Tunísia – UTM Universitat
Marroc Universitat Sultan Moulay Slimane – USMS Universitat
Marroc Escola Nacional d’Agricultura de Meknès – ENA Escola
Turquia Universitat Ordu – UNOR Universitat
Itàlia Universitat de Nàpols Federic II – UNINA Universitat
Itàlia SAPIENZA – Universitat de Roma Universitat
Luxemburg Institut de Ciència i Tecnologia de Luxemburg – LIST Escola

EL ROL DE CREDA

TAREA

CREDA participa en els blocs 1 i 5, els quals lidera i colidera, respectivament:

  • Bloc 1: recol·lectar tota la informació necessària relativa als països i zones recol·lectores de mel per així aconseguir un mapatge de tots els actors involucrats. A partir d’aquí, TECHONEY estableix una estratègia de cocreació mitjançant la qual tots els actors, organitzacions i societat s’involucren en la recerca.
  • Bloc 5: incorporació de tecnologia mòbil i sistemes de blockchain amb l’objectiu de realitzar un estudi amb una mostra de personal apicultor, personal detallista i personal consumidor local, per, una vegada realitzat, poder portar-ho a un àmbit més gran. De la mateixa manera, aquest bloqueig estudia la possibilitat d’incorporar nous models de negoci que fomentin la competitivitat.