SALAM-MED

Enfocaments sostenibles per a la gestió de l’agricultura i l’aigua en les terres seques del Mediterrani

QUÈ ÉS SALAM-MED?

SALAM-MED compta amb un conjunt de laboratoris vius (Living Labs) ubicats a diferents zones regades pel mar Mediterrani, les quals són considerades punts crítics de degradació del sòl i l’aigua. Concretament, aquests laboratoris es troben a: Matruh (Egipte), Médenin (Tunísia), Essaouira (Marroc), València (Espanya), Messènia (Grècia) i Sardenya (Itàlia).

Degut a les necessitats de les poblacions, el projecte ha analitzat i estudiat totes aquestes regions de manera individual i personalitzada, per així poder aplicar solucions diferents amb l’objectiu d’atacar als principals problemes detectats. En cas de no ser així, moltes d’aquestes zones es veurien forçades a renunciar a les principals fonts de manutenció, ja que en moltes d’elles, l’economia depèn en gran manera del sector agroalimentari.

OBJECTIUS

SALAM-MED pretén presentar les eines i mitjans necessaris perquè els investigadors i investigadores puguin abastar els processos de restauració i desertificació de les terres i els agroecosistemes i així aconseguir resultats:

PER QUÈ?

A la zona del mar Mediterrani existeix una gran quantitat de terreny afectat per la degradació de la terra i la desertificació a causa de la combinació de les recents pressions climàtiques, junt amb l’escassa capacitat que aquests terrenys tenen per adaptar-se.

Davant aquesta situació, des de SALAM-MED es presenten diferents aspectes a treballar com: (1) la restauració de la terra degradada i millora de la capacitat d’adaptació; (2) l’avaluació dels ecosistemes per mitjà de l’aprenentatge social; (3) la incorporació de noves eines, tecnologies i serveis; i (4) l’impuls d’un desenvolupament sostenible.

METODOLOGIA

L’enfocament general del projecte és un sistema de treball basat en la innovació dual, mitjançant la qual es pretén desenvolupar i adaptar nous elements, tecnologies i solucions pràctiques per lluitar contra els problemes de sequera i degradació, però a més es fomenta la implementació de modalitats que facilitin el contacte i la conscienciació de totes les parts implicades, sigui de manera més o menys estricta, com poden ser personal científic, usuaris i usuàries finals, pimes i ONG.

DURADA

1 de Maig 2022 – 1 de Maig 2025

WEB DEL PROJECTE

www.salam-med.org/

El projecte SALAM-MED respon als següents Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS):

Aquest projecte és part del programa PRIMA suportat per la Unió Europea.

ENTITATS PARTICIPANTS
PAÍS ORGANITZACIÓ TIPUS D’ENTITAT
Espanya Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari – CREDA Universitat
Espanya Abinsula ES Empresa
Espanya Universitat Politècnica de València – UPV Universitat
Itàlia Centre de Recerca de la Desertificació de la Universitat de Sàsser – NRD Universitat
Itàlia Institut per la Protecció Sostenible de les Plantes – IPSP Institut
Itàlia Departament d’Agricultura, Alimentació, Medi Ambient i Silvicultura de la Universitat de Florència – DAGRI Universitat
Itàlia Primo Pincipio PIME
Itàlia WeWorld – GVC Organització sense ànim de lucre
Itàlia DesertNet International – DNI Organització no governamental
França Centre Internacional d’Estudis Agronòmics Mediterranis Avançats – CIHEAM Organització intergovernamental
Grècia Centre de Recerca de Física Atmosfèrica i Climatologia de l’Acadèmia d’Atenes – AoA Universitat
Tunísia Médenine-Agro-Tech Empresa
Tunísia Institut de les Regions Àrides de Médenine – IRA Institut
Egipte Centre de Recerca del Desert – DRC Universitat
Marroc Equip de Biotecnologia i Fisiologia Vegetal de la Universitat de Cadi Ayyad – UCA Universitat

EL ROL DE CREDA

TASCA

A SALAM-MED el CREDA s’encarrega de l’exploració de l’enfocament living lab que s’ha portat a terme- A més, ha de proposar una metodologia de mapatge de les parts interessades i seleccionar el nucli principal de cada laboratori per activar els processos de presa de decisions necessaris per a l’adopció sostenible de diferents innovacions i solucions a cada un d’ells.

També és l’encarregat d’elaborar un manual guia amb recomanacions per una bona entrevista que permeti fer una anàlisi DAFO i adoptar solucions de base natural.

EQUIP

Investigador principal
Equip