Desenvolupament de productes alimentaris innovadors de valor afegit a base de plantes a través de la promoció de cultius locals de fruita seca i llegums mediterranis
QUÈ ÉS LOCALNUTLEG?
Amb el projecte LOCALNUTLEG es pretén fomentar el cultiu i consum d’aliments característics d’aquestes zones que compten amb la distinció de Denominació d’Origen Protegida (DOP) o amb la Indicació Geogràfica Protegida (IGP), en especial la fruita seca i els llegums locals com ametlles, pinyons, nous, llenties o cigrons, entre d’altres.
Així, el projecte pretén augmentar el desenvolupament de productes realitzats a partir d’aquests aliments certificats i d’origen vegetal, amb la intenció final de promoure el cultiu que es realitza a les zones del Mediterrani.
OBJECTIUS
Els objectius a assolir amb la realització d’aquest projecte són cinc:
DURADA
1 de Maig 2021 – 31 de Desembre 2024
WEB DEL PROJECTE
PER QUÈ?
La dieta mediterrània és coneguda per la gran aportació nutricional i saludable dels seus aliments. Segons el personal expert, és una de les pautes alimentàries més equilibrades, gràcies al gran ventall de productes que es cultiven a les zones banyades pel mar Mediterrani. De fet, la UNESCO va inscriure la dieta mediterrània com un dels elements de la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
METODOLOGIA
Es pretén aconseguir un tipus de proteïna alternativa i dotar als consumidors i consumidores de la màxima quantitat de nutrients possible, mantenint-se sempre fidels al tipus de dieta que se segueix en les regions banyades pel mar Mediterrani.
Un dels principals ingredients que el projecte LOCALNUTLEG té per objectiu desenvolupar són les farines vegetals que puguin servir per a una posterior elaboració d’aliments de rebosteria o pasta fresca, però també per a la preparació de plats precuinats llestos per consumir.
Així, el projecte LOCALNUTLEG també permetrà posar en pràctica noves tecnologies i eines optimitzades per al processament d’aliments durant tota la cadena de valor. D’aquesta manera, el projecte pretén portar a terme pràctiques que siguin més respectuoses amb el medi ambient, preservant sempre el valor nutricional original i enriquint els productes finals.
Per a poder determinar els gustos i preferències de consum i l’èxit que aquests poder arribar a tenir al mercat, s’han realitzat estudis qualitatius i quantitatius en vuit països: Espanya, Portugal, Itàlia, Alemanya, França, Israel, Turquia i el Marroc.
LOCALNUTLEG ha rebut el suport econòmic del Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area (PRIMA), que és finançat per l’Horizon 2020, el programa de la Unió Europea per la Investigació i Innovació.
Aquest projecte forma part del programa PRIMA suportat per la Unió Europea.
ENTITATS PARTICIPANTS
PAÍS | ORGANITZACIÓ | TIPUS D’ENTITAT |
Espanya | Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària – IRTA | Organització Pública |
Espanya | Universitat Politècnica de Catalunya | Universitat |
Espanya | Fundació Miquel Agustí | Universitat |
Espanya | Centre d’Investigación en Economia i Desenvolupament Agroalimentari – CREDA | Universitat |
Espanya | Unió Nuts | Cooperativa |
Espanya | FERRER | Empresa |
Portugal | Institut Politècnico de Bragança – IPB | Universitat |
Portugal | Laboratori Col·lectiu Montanhas de Investigaçao – MORE CoLab | Organització sense ànim de lucre |
Portugal | SORTEGEL – Productes Congelats SA | Empresa |
Itàlia | Universitat de Milan – UMIL | Universitat |
Itàlia | Productes Alimentaris Zini | Empresa |
França | Institut Nacional d’Investigació per l’Agricultura, els Aliments i el Medi Ambient – INRAE | Organització Pública |
França | Vegepolys Valley | Clúster |
França | La Mandorle – LM | PIME |
Turquia | Institut de Tecnologia d’Izmir – IZTECH | Universitat |
Turquia | Departament d’Enginyeria Alimentària de la Universitat de Bursa Uludag – BUFED | Universitat |
Turquia | UN PA Patisserie | PIME |
Turquia | Cooperativa d’Emprenedoria de Producció i Gestió de les Dones d’Urla – UKKOOP | PIME |
Israel | Organització d’Investigació de l’Agricultura – ARO | Organització Pública |
Israel | Tel-Hai College | Universitat |
Israel | Chickp-Protein – ChickP | PIME |
Marroc | Ametlles Internacionals del Marroc – MAI | Empresa |
Alemanya | Fraunhofer IMW | Organització Pública |
EL ROL DE CREDA
TASCA
En aquest projecte el CREDA treballa en el WP5, avaluant la satisfacció i acceptació dels consumidors i consumidores dels productes alimentaris innovadors a base de plantes. Així, les tasques que porta a terme en LOCALNUTLEG són:
- Anàlisi de la preferència i acceptació del consum, així com la disposició a pagar i la intenció de compra, cap als productes innovadors en els estudis de cas. A més, es tindran en compte factors que afectin el comportament i la decisió de compra dels consumidors i consumidores.
- Avaluació de les estratègia de màrqueting factibles per proporcionar directrius per crear valor afegit, satisfer les demandes del mercat i analitzar les opinions respecte a les estratègies d’exploració del mercat.
- Selecció de set casos d’estudi d’entre els 20 prototips a partir d’un garbellat inicial dels productes utilitzant els criteris d’acceptació sensorial i representació de les PIMES entre el consorci.