NUTRI2CYCLE

Transició cap a una agricultura més eficient en carboni i nutrients en Europa

QUÈ ÉS NUTRI2CYCLE?

El projecte NUTRI2CYCLE s’ha creat per poder avaluar els fluxos actuals de nitrogen (N), fòsfor (P) i carboni (C) mitjançant l’anàlisi de tècniques de gestió existents en diferents explotacions de tota Europa i analitzant els problemes mediambientals relacionats. Aquesta iniciativa pretén utilitzar un enfocament integrat per suportar la transició de l’agricultura europea cap a la pròxima generació de pràctiques agronòmiques basades en un cicle de nutrients i carboni orgànic optimitzat. Accions com l’abordament de les bretxes de flux de nutrients ajudaran a disminuir les emissions de GEH, reduir la degradació del sòl i millorar la independència de la UE en matèria d’energia i nutrients.

OBJECTIUS

NUTRI2CYCLE pretén interactuar amb tots els actors que influeixen en tota la cadena de valor, des de la producció fins al consum final, per així:

PER QUÈ?

L’agricultura europea es caracteritza per una alta contribució a les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) i una recuperació ineficient del carboni i la reutilització dels principals nutrients vegetals, que són el nitrogen i el fòsfor. La recuperació d’aquests dos nutrients a les granges, pot millorar-se significativament en crear millors sinergies entre la cria d’animals i la producció de cultius. Aquestes millores, suposaran el retorn del carboni al sòl i la reducció de les emissions de GEI, que podrien combinar-se amb la producció d’energia per l’autoconsum en la granja.

METODOLOGIA

Per aconseguir aquests resultats, el projecte es basa en la identificació dels tipus més eficients de sistemes agrícoles en Europa, la definició d’indicadors per monitorar i demostrar els avantatges ambientals, i l’establiment de casos de negoci innovadors a escala pilot. Així, els tres pilars en els quals es realitzaran les proves i estudis són: l’agroprocessament, la cria d’animals i el processament de plantes.

DURADA

1 d’Octubre 2018 – 30 de Setembre 2023

WEB DEL PROJECTE

https://www.nutri2cycle.eu/

El projecte NUTRI2CYCLE respon als següents Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS):

NUTRI2CYCLE ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea en virtut de l’acord de subvenció no. 773682.

ENTITATS PARTICIPANTS
PAÍS ORGANITZACIÓ TIPUS D’ENTITAT
Bèlgica Universitat de Gant – UGENT Universitat
Bèlgica United Experts – DLV Consultora
Bèlgica Associació Europea de Biogàs – EBA Associació
Bèlgica Recerca i Assessorament en Agricultura i Horticultura – INAGRO Centre de Recerca
Itàlia Universitat de Milà – UNIMI Universitat
Itàlia Consorci Italbiotec Centre de Recerca
Polònia Universitat Tecnològica de Czestochowa – PCZ Universitat
Espanya Centre Tecnològic CARTIF – CARTIF Centre de Recerca
Espanya Instituto de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries – IRTA Centre de Recerca
Espanya Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari – CREDA Universitat
Alemanya Institut Federal de Recerca per Àrees Rurals, Boscos i Pesca – Institut Johann Heinrich Von Thünen – THÜNEN Universitat
Portugal Institut Superior d’Agronomia – Universitat de Lisboa – ISA ULISBOA Universitat
Dinamarca Universitat de Copenhague – KU Universitat
Hongria Comerç i Prestació de Serveis Responsabilitat Limitada – SOLTUB Empresa
Hongria 3R-BioPhosphate Ltd. Empresa
Països Baixos Fundació de Recerca Wageningen – WUR Universitat
Països Baixos Associació d’Organització d’Agricultura i Horticultura del Sur – ZLTO Associació
França Cambra Interdepartamental d’Agricultura de Charente-Maritime i Deux-Sèvres Organització Pública
Irlanda Autoritat pel Desenvolupament de l’Agricultura i l’Alimentació – TEAGASC Òrgan Públic
Croàcia IPS Konzalting Consultora

EL ROL DE CREDA

TASCA

En el projecte NUTRI2CYCLE, CREDA lidera l’anàlisi d’opinions, actituds i expectatives sobre l’adopció de les tecnologies proposades en diferents etapes al llarg de la cadena de valor. Aquesta investigació es porta a terme per mitjà d’un enfocament qualitatiu, a través de dos tipus de grups d’enfocament:

  • Oferta (agricultura, indústria i institucions).
  • Demanda (HORECA, detallistes i consum).

A més, CREDA dirigeix l’anàlisi de preferències, opinions actituds dels consumidors i les consumidores, així com la disposició a pagar (DAP) per aliments sostenibles i respectuosos amb el medi ambient, fent recalcament en els productes associats a menors emissions de gasos d’efecte hivernacle i a cicles optimitzats de C, N i P, tant en l’àmbit de granja com regional.

EQUIP

Investigador principal
Equip