Transició cap a una agricultura més eficient en carboni i nutrients en Europa
QUÈ ÉS NUTRI2CYCLE?
El projecte NUTRI2CYCLE s’ha creat per poder avaluar els fluxos actuals de nitrogen (N), fòsfor (P) i carboni (C) mitjançant l’anàlisi de tècniques de gestió existents en diferents explotacions de tota Europa i analitzant els problemes mediambientals relacionats. Aquesta iniciativa pretén utilitzar un enfocament integrat per suportar la transició de l’agricultura europea cap a la pròxima generació de pràctiques agronòmiques basades en un cicle de nutrients i carboni orgànic optimitzat. Accions com l’abordament de les bretxes de flux de nutrients ajudaran a disminuir les emissions de GEH, reduir la degradació del sòl i millorar la independència de la UE en matèria d’energia i nutrients.
OBJECTIUS
NUTRI2CYCLE pretén interactuar amb tots els actors que influeixen en tota la cadena de valor, des de la producció fins al consum final, per així:
PER QUÈ?
L’agricultura europea es caracteritza per una alta contribució a les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) i una recuperació ineficient del carboni i la reutilització dels principals nutrients vegetals, que són el nitrogen i el fòsfor. La recuperació d’aquests dos nutrients a les granges, pot millorar-se significativament en crear millors sinergies entre la cria d’animals i la producció de cultius. Aquestes millores, suposaran el retorn del carboni al sòl i la reducció de les emissions de GEI, que podrien combinar-se amb la producció d’energia per l’autoconsum en la granja.
METODOLOGIA
Per aconseguir aquests resultats, el projecte es basa en la identificació dels tipus més eficients de sistemes agrícoles en Europa, la definició d’indicadors per monitorar i demostrar els avantatges ambientals, i l’establiment de casos de negoci innovadors a escala pilot. Així, els tres pilars en els quals es realitzaran les proves i estudis són: l’agroprocessament, la cria d’animals i el processament de plantes.
DURADA
1 d’Octubre 2018 – 30 de Setembre 2023
WEB DEL PROJECTE
ENLLAÇ AL CORDIS
NUTRI2CYCLE ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea en virtut de l’acord de subvenció no. 773682.
ENTITATS PARTICIPANTS
PAÍS | ORGANITZACIÓ | TIPUS D’ENTITAT |
Bèlgica | Universitat de Gant – UGENT | Universitat |
Bèlgica | United Experts – DLV | Consultora |
Bèlgica | Associació Europea de Biogàs – EBA | Associació |
Bèlgica | Recerca i Assessorament en Agricultura i Horticultura – INAGRO | Centre de Recerca |
Itàlia | Universitat de Milà – UNIMI | Universitat |
Itàlia | Consorci Italbiotec | Centre de Recerca |
Polònia | Universitat Tecnològica de Czestochowa – PCZ | Universitat |
Espanya | Centre Tecnològic CARTIF – CARTIF | Centre de Recerca |
Espanya | Instituto de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries – IRTA | Centre de Recerca |
Espanya | Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari – CREDA | Universitat |
Alemanya | Institut Federal de Recerca per Àrees Rurals, Boscos i Pesca – Institut Johann Heinrich Von Thünen – THÜNEN | Universitat |
Portugal | Institut Superior d’Agronomia – Universitat de Lisboa – ISA ULISBOA | Universitat |
Dinamarca | Universitat de Copenhague – KU | Universitat |
Hongria | Comerç i Prestació de Serveis Responsabilitat Limitada – SOLTUB | Empresa |
Hongria | 3R-BioPhosphate Ltd. | Empresa |
Països Baixos | Fundació de Recerca Wageningen – WUR | Universitat |
Països Baixos | Associació d’Organització d’Agricultura i Horticultura del Sur – ZLTO | Associació |
França | Cambra Interdepartamental d’Agricultura de Charente-Maritime i Deux-Sèvres | Organització Pública |
Irlanda | Autoritat pel Desenvolupament de l’Agricultura i l’Alimentació – TEAGASC | Òrgan Públic |
Croàcia | IPS Konzalting | Consultora |
EL ROL DE CREDA
TASCA
En el projecte NUTRI2CYCLE, CREDA lidera l’anàlisi d’opinions, actituds i expectatives sobre l’adopció de les tecnologies proposades en diferents etapes al llarg de la cadena de valor. Aquesta investigació es porta a terme per mitjà d’un enfocament qualitatiu, a través de dos tipus de grups d’enfocament:
- Oferta (agricultura, indústria i institucions).
- Demanda (HORECA, detallistes i consum).
A més, CREDA dirigeix l’anàlisi de preferències, opinions i actituds dels consumidors i les consumidores, així com la disposició a pagar (DAP) per aliments sostenibles i respectuosos amb el medi ambient, fent recalcament en els productes associats a menors emissions de gasos d’efecte hivernacle i a cicles optimitzats de C, N i P, tant en l’àmbit de granja com regional.