- FOODGUARD forma part del programa Horizon Europe de la Comissió Europea i pretén allargar, monitorar i predir l’estat de la vida útil d’aliments peribles per mitjà de l’estudi i l’ús de materials microbians
- Per Djamel Rahmani, líder de la participació del CREDA en el projecte, “aquesta iniciativa lluita per presentar nous productes que puguin influir en les decisions de compra”
19 de febrer de 2024
El Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) participa en el projecte FOODGUARD, una iniciativa impulsada per la Comissió Europea dins del programa d’ajudes a la recerca Horizon Europe. El projecte, que es va iniciar el gener de 2024, té per objectiu analitzar i utilitzar el microbioma (conjunt de microorganismes, gens i condicions mediambientals que els envolten) per aconseguir una reducció de la pèrdua i el malbaratament alimentari.
FOODGUARD integra un conjunt d’entitats sòcies que es dediquen a diferents sectors, per aprofitar l’enfocament multiactor intersectorial que facilita la professionalitat en tots els àmbits de treball (work packages). Així, l’objectiu del projecte és desenvolupar solucions que puguin servir de suport a les innovacions i avenços basats en el microbioma. Les eines creades s’aplicaran, juntament amb tecnologies digitals, a tota la cadena de valor, en fases com el processament o l’embalatge d’aliments.
Amb aquesta iniciativa, la Comissió Europa busca aconseguir tres objectius principals: (1) allargar la vida útil dels aliments peribles com la carn, el peix, les verdures i el formatge; (2) implementar polítiques receptives que involucrin els consumidors i millorin la confiança en el sector; i (3) permetre el seguiment i predir el deteriorament dels aliments, proporcionant transparència en els subministraments.
La participació del CREDA està liderada per Djamel Rahmani, Doctor en Anàlisi Econòmica i Estratègia Empresarial i es basa en “fer un mapatge de les expectatives dels actors clau tenint en compte operacions, processament i embalatge”. A més, l’equip del centre català haurà de realitzar 5.000 enquestes a consumidors i consumidores d’Europa “per conèixer la seva demanda per envasos sostenibles i per les innovacions proposades al projecte”, explica Rahmani.
El doctor explica que l’objectiu final de la tasca és “identificar els reptes de les parts interessades i millorar aspectes com la qualitat dels aliments o la transparència de la cadena alimentària”. Així, tota la informació recollida s’utilitzarà per estimar els efectes socioeconòmics de les innovacions.
Per Rahmani, “col·laborar en aquest tipus de projectes és una gran oportunitat, ja que no només contribueix a la reducció del malbaratament alimentari, sinó que també lluita per escoltar els consumidors i consumidores i presentar nous productes que puguin influir en les seves decisions de compra”, en aquest cas envasos sostenibles.
Actualment, la indústria agroalimentària s’enfronta a diversos reptes entre els quals es troben: l’aprovisionament d’aliments en l’àmbit mundial (food security), i l’assegurança d’aliments segurs pel consum humà (food safety). La Unió Europea lluita per aconseguir aquests objectius, alhora que es mantenen uns processos de producció dins les limitacions ambientals. Així, la realització de projectes com FOODGUARD pretén garantir un sistema saludable, just i ecològic.
Envasos amb cultius protectors, indicadors de temperatura temporal, i etiquetes impreses intel·ligents, són algunes de les eines que es troben en l’agenda de la nova iniciativa. Amb la seva realització i acompliment, el conjunt de socis i sòcies participants busquen augmentar la qualitat, la seguretat i la transparència de les activitats, potenciant la confiança i l’acceptació dels seus productes, alhora que redueixen l’empremta ecològica i de carboni.
El projecte FOODGUARD està liderat per Smart Agro Hub Anonymi Etairia (Grècia) i compta amb un total de 19 entitats sòcies d’11 països: Alemanya, Bèlgica, Espanya, Finlàndia, França, Grècia, Itàlia, Luxemburg, Països Baixos, Regne Unit i Xipre. La representació d’Espanya està repartida entre l’Asociación de Investigación de Industrias Cárnicas del Principado de Asturias (Oviedo), Mataderos Industriales Soler S.A. (Màlaga) i el CREDA (Castelldefels).