- GI SMART està impulsat pel programa Horizon Europe de la Comissió Europea i pretén desenvolupar recomanacions i polítiques que millorin la comprensió i percepció de les Indicacions Geogràfiques a l’estratègia ‘Farm to Fork’
- Per Bouali Guesmi, representant de la participació del CREDA en el projecte, “la iniciativa construirà una xarxa professional per donar suport a la recerca de l’avaluació de la sostenibilitat”
18 de juny de 2024
El Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) participa en el projecte GI SMART, una iniciativa que pretén explorar noves vies i recollir una sèrie de recomanacions basades en proves que puguin enfortir la contribució del sistema d’Indicacions Geogràfiques (IG) a l’agricultura, l’alimentació i els sistemes alimentaris sostenibles. El projecte, que s’inicia aquest juny de 2024, té el suport de la Comissió Europea per mitjà del programa d’ajudes a la recerca Horizon Europe.
GI SMART compta amb tres objectius principals: (1) millorar la comprensió de la contribució dels sistemes al desenvolupament sostenible, (2) millorar la percepció dels atributs de sostenibilitat dels sistemes d’IG aplicats, i (3) dissenyar i aplicar polítiques millors i intel·ligents que fomentin la prestació de serveis d’agricultura i pesca, dietes i sistemes alimentaris saludables i sostenibles.
Bouali Guesmi, Doctor en Economia Agrària, és participant del CREDA en aquest projecte. Per ell, “GI SMART és una iniciativa que a més de contribuir al coneixement científic i al desenvolupament de polítiques, també construirà una xarxa professional sòlida per donar suport a la recerca de l’avaluació de la sostenibilitat”. Per mitjà d’accions com la generació d’informació bàsica, d’eines d’avaluació, mapes o, fins i tot, de bases de dades d’indicadors de rendiment (KPIs), “es podrà orientar a les persones responsables de les polítiques europees a prendre decisions basades en la promoció de pràctiques de producció sostenible”.
Segons Guesmi, el treball desenvolupat pel centre català “contribuirà a la definició d’una metodologia i d’un conjunt d’indicadors que facilitaran l’avaluació econòmica social, ambiental i de governança de la sostenibilitat dels productes IG”. A més, el CREDA lidera una tasca per mitjà de la qual es desenvoluparan mètodes de prova en set països “per entendre quina és la percepció dels consumidors i consumidores de les IG, i quines estratègies incrementaran la demanda i la disposició a pagar”.
Actualment, Europa compta amb un total de 3.626 indicacions de qualitat (DOP, IGP i ETG). Aquestes són una sèrie d’etiquetes que determinen i garanteixen la qualitat i reputació d’un producte segons la regió d’origen. Amb la col·laboració d’entitats sòcies de diversos països, GI SMART treballarà per enfortir la contribució d’aquestes IG a l’estratègia Farm to Fork de la Unió Europea, per mitjà d’una perspectiva dinàmica que envolta quatre dimensions: ambiental, econòmica, social i de governança. A més, es dividirà en un total de 16 àmbits de treball (work packages) i el CREDA participarà en 12 d’aquests.
Entre les principals ambicions de GI SMART es troba la redacció de guies estratègiques que puguin ser aplicables tant en l’àmbit de la producció i la comercialització, com en la formulació de polítiques, per així assegurar una millor sostenibilitat de les IG. D’altra banda, el projecte vol desenvolupar una plataforma online multiactor que permeti l’intercanvi de coneixement entre els diferents socis i sòcies que participen en el projecte.
GI SMART està liderat per INRAE – Institut National de Recherche pour l’Agriculture, l’Alimentation et l’Environment (França) i compta amb un total de 17 entitats sòcies de 10 països: Alemanya, Bèlgica, Espanya, França, Grècia, Hongria, Itàlia, Portugal, Regne Unit i Suïssa. El CREDA (Castelldefels) és l’única entitat que representa Espanya.