El CREDA participa en un projecte europeu per evitar la generació de pèrdues alimentàries a causa de les normes de comercialització instaurades

  • El projecte BREADCRUMB té l’objectiu d’analitzar i proposar solucions davant la situació que es viu actualment en cinc cadenes de valor: fruites i verdures, carn, ous, cereals i peix
  • Chema Gil, representant del CREDA en el projecte, assegura que “participar a BREADCRUMB és un repte, ja que és la primera vegada que el CREDA s’enfronta a un cas de modelatge”

02 de febrer de 2024

El Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari és una de les 22 entitats integrants del nou projecte europeu BREADCRUMB, una iniciativa que s’emmarca en el programa d’ajudes a la recerca Horizon Europe de la Comissió Europea. L’objectiu d’aquest projecte és proposar solucions i prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentari generat a causa de les normes de comercialització del sector. Aquestes són un conjunt d’estàndards imposats per tal que el mercat sigui únic i s’abasteixi de productes agrícoles de qualitat normalitzada que satisfacin les expectatives dels consumidors i les consumidores.

Davant aquesta situació, BREADCRUMB pretén proporcionar una comprensió empírica utilitzant els estudis i l’evidència recollida per demostrar que aquest conjunt de normes de comercialització generen una determinada quantitat de pèrdues alimentàries durant tota la cadena de subministrament. Així, el projecte busca donar sortida als aliments subòptims, que no compleixen els estàndards, però que continuen sent segurs pel consum.

La recerca de BREADCRUMB es dedicarà, principalment, a les cadenes de subministrament de cinc productes bàsics en la dieta humana, que a més registren uns percentatges elevats de malbaratament: fruita i verdura (43%), carn (23%), ous (29%), cereals (20%), i peix (51%).

Chema Gil, doctor en Economia i director del CREDA, és qui lidera la participació del centre en aquest projecte. Gil és contundent, “és un repte per nosaltres”. Tot i que, anteriorment, el centre català ha participat en iniciatives sobre el malbaratament alimentari, “és la primera vegada que ens enfrontem a un repte de modelatge que ens obrirà les portes a noves propostes de projectes sobre aquest tema, tant en l’àmbit nacional com internacional”.

La proposta d’iniciatives d’aquest tipus “obrirà les possibilitats d’anàlisi. Amb l’ús de dades sectorials, es podran quantificar els efectes de diferents intervencions des d’una perspectiva global i holística”. A més, en un futur “aquest tipus de models es podran aplicar a analitzar els efectes de regulacions públiques i estratègies empresarials, així com els efectes rebot que es puguin generar”.

En un àmbit general, aquesta iniciativa busca innovar: (1) en el suport a la presa de decisions, informant tant a la Comissió Europea, com als estats membres, sobre les intervencions que es poden fer per prevenir les pèrdues; i (2) en l’orientació a les empreses alimentàries per millorar l’accés d’altres tipus d’aliments als mercats. Així, BREADCRUMB és un projecte que generarà impactes científics, socials, econòmics i tecnològics, ja que a banda de buscar solucions al malbaratament alimentari, també pretén millorar l’accés al mercat dels aliments subòptims.

Per assolir els seus objectius, BREADCRUMB utilitzarà un enfocament multiactor que garanteixi la participació activa d’una gran varietat d’actors entre els quals hi ha empreses alimentàries, organitzacions d’R+I, associacions sectorials, etc. Aquests es dividiran en 6 paquets de treball (work packages): identificació de les normes de comercialització, creació d’estimacions, selecció de solucions, millora del potencial d’aliments subòptims, ampliació dels resultats, i gestió del projecte.

El projecte BREADCRUMB està liderat per Eigen Vermogen Van Het Instituut Voor Landbouw (Bèlgica) i compta amb un total de 22 entitats participants de 7 països: Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, Eslovènia, Espanya, Itàlia i Portugal. La representació d’Espanya està repartida entre ANECOOP Sociedad Corporativa (València), l’associació Organización de Productores Pesqueros Peix Blau de Catalunya (Barcelona), PNO Innovation SL (Barcelona), AINIA (València) i el CREDA (Castelldefels).