LAB4SUPPLY avança cap a un sistema agroalimentari més sostenible i afavoreix la inclusió de canals curts en petites explotacions agràries de la Mediterrània

  • Un consorci format per 8 entitats de 6 països de l’àrea mediterrània (Espanya, França, Itàlia, Grècia, Algèria i el Marroc) ha estudiat l’ús d’aquestes vies a la distribució sostenible durant els darrers tres anys, per mitjà de 8 laboratoris vivents (Living Lab).
  • El projecte ha inclòs anàlisis de cadenes de subministrament amb un enfocament integral a quatre països: la producció de tomàquet a Espanya; el cultiu de castanyes a França; el processament de garrofer al Marroc; el sector caprí (carn i llet) a Algèria; i la figa com a producte comú.
  • Els resultats, que destaquen la importància de la promoció i la certificació dels canals curts, han estat presentats davant de més de 70 persones, entre elles, personal agricultor i representants d’institucions públiques.

11 de juliol de 2024

El Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) ha coordinat el projecte europeu LAB4SUPPLYMultiagent Agri-food living labs for new supply chain Mediterranean systems. Towards more sustainable i competitive farming addressing consumers’ preferences and market changes”. La iniciativa d’R+D+I té per objectiu ajudar el personal responsable de petites explotacions agràries de la zona del Mediterrani a afrontar els reptes de l’actual cadena de valor.

LAB4SUPPLY, (juliol 2021 – juny 2024), ha estat finançat en el marc del programa PRIMA-S.2 (Partnership per Research and Innovation in the Mediterranean Area) per les Agències Nacionals participants en la Convocatòria 2020, amb una subvenció total d’1.120.070 €.

Després de tres anys de treball, el projecte ha arribat al final i ho ha celebrat en un esdeveniment de dues jornades a les instal·lacions del CREDA (Castelldefels). Els resultats presentats en les sessions demostren la importància d’integrar el concepte dels Living Lab com eina per cocrear solucions i co-entendre les problemàtiques de la cadena de subministrament del sector agrari mediterrani. A més, destaquen el paper de les eines de decisió multicriteri per a l’anàlisi de la sostenibilitat del sistema agroalimentari, així com la necessitat de promoure l’adopció d’esquemes de certificació de canals curts i de venda de proximitat.

Amb aquesta finalitat, el projecte LAB4SUPPLY ha obtingut resultats notables en l’àmbit de la sostenibilitat als canals de distribució:

  1. La creació de 8 Living Labs i plataformes de parts interessades. Fomentant la col·laboració entre les diferents baules de la cadena de subministrament, l’experimentació pràctica i l’intercanvi de coneixements per desenvolupar i validar la distribució sostenible d’aliments. Els Living Labs han estat situats a diversos països, incloent-hi França, Espanya, el Marroc i Algèria, i han permès adaptar estratègies locals i regionals per promoure l’adopció de pràctiques més sostenibles dins del sector alimentari mediterrani.
  2. L’anàlisi amb enfocament integral de 8 cadenes de subministrament. Això ha implicat una investigació exhaustiva per comprendre els aspectes intrínsecs de la producció i la dinàmica del mercat per a cada producte. LAB4SUPPLY ha contribuït a identificar possibles reptes i oportunitats dins aquestes cadenes de valor, amb l’objectiu de millorar la sostenibilitat i la resiliència dels sectors analitzats.
  3. Eina de Sistema de Suport a la Decisió (DSS). Per avaluar la sostenibilitat dels diferents canals de distribució, s’ha dissenyat una eina considerant aspectes econòmics, ambientals, de governança i socials basats en els indicadors de sostenibilitat de la FAO. Aquesta eina s’ha fet accessible a l’usuari o usuària potencial (acadèmic, consultor i parts interessades) sense cap cost, amb l’objectiu de crear un indicador agregat de sostenibilitat per a les cadenes de subministrament.
  4. Sèrie de càpsules formatives. S’ha creat un conjunt de vídeos formatius disponibles tant a la web oficial del projecte com al canal de YouTube, que tracten diversos temes d’interès per a petites produccions abordant temes com el reg, el tractament de plagues, la promoció i la diversificació de la producció, entre d’altres.
  5. La ruta mediterrània de la figa. Com a activitat resultant del projecte, s’ha creat la ruta mediterrània de la figa on participaran els quatre Living Labs centrats en ella (França, Espanya, el Marroc i Algèria). L’objectiu és contribuir a l’enfortiment de la seva producció i venda, mitjançant experiències compartides, agermanament de poblacions productores i promoció conjunta dels principals territoris productors.

Per a més informació i detalls dels resultats obtinguts, visita la web del LAB4SUPPLY.

Consulta tota la informació de LAB4SUPPLY