El CREDA celebra una jornada per promoure la igualtat de gènere a la ciència

  • Per segon any consecutiu, el centre ha reunit als treballadors i treballadores en una sessió commemorativa del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència
  • L’acte respon a una de les accions establertes al ‘Pla d’Igualtat de Gènere 2022’

15 de febrer de 2024

Per segon any consecutiu, el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) va celebrar, el dilluns 12 de febrer, una jornada dedicada a promoure la igualtat de gènere a l’educació i l’ocupació en la ciència i la tecnologia en el marc del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència.

L’acte, que va reunir un total de 27 treballadors i treballadores del centre, es va dividir en quatre sessions liderades per tres companyes del CREDA i una convidada del Departament d’Igualtat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

La primera intervenció va ser a càrrec de la Cristina Poyato, responsable de comunicació al centre de recerca, que va exposar la situació de les dones al CREDA, “en els darrers cinc anys, el nombre de dones a cada departament (investigadores, tècniques i administratives) s’ha mantingut més o menys estable i al voltant del 50%”. Poyato va remarcar que tot i que les xifres mostren una bona situació igualitària, “s’ha d’impulsar la contractació d’investigadores postdoctorals”, ja que existeix una gran diferència amb els homes.

Seguidament, l’Aina Troncoso, psicòloga feminista, va impartir una sessió de reflexió sobre els rols i estereotips de gènere, els quals, destaca, “afecten a tothom involuntàriament”. Segons Troncoso, “els estereotips ens proporcionen una norma i una exclusió i parteixen de la base que homes i dones són diferents”. Així, el taller va permetre saber quin és l’impacte dels estereotips en edats més primerenques, com a la infantesa.

Després d’una sessió més introspectiva, la Lanjiao Wen, investigadora visitant al CREDA i professora a la Huazhong Agricultural University, va compartir la seva experiència dins el món de la recerca al seu país d’origen, la Xina. “Després de gairebé 15 anys a la mateixa universitat, no he vist massa canvis en la bretxa de gènere, els càrrecs més alts i de més poder continuen ocupats per homes”, amb aquestes declaracions, Wen va destacar com tot i avançar en la lluita, hi ha situacions que es mantenen iguals.

De la mateixa manera, la Mahdieh Khezrinejadgharaei, estudiant de doctorat al CREDA, va compartir que “molt poques dones aconsegueixen triomfar en el camp de la ciència i la tecnologia dins l’Iran”, el país on va néixer. Posant com a exemple la seva pròpia experiència, Khezrinejadgharaei va explicar com “la majoria han d’emigrar a altres països com els Estats Units per poder estudiar i treballar”.

Amb la celebració d’aquesta jornada, el CREDA va manifestar la seva posició davant les barreres globals que impedeixen l’accés i participació de les nenes i les dones en els camps de les STEM (sigles de la traducció a l’anglès de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). A més, l’acte respon a l’acció 11 del ‘Pla d’Igualtat de Gènere 2022’ del centre, que busca la promoció de la comunicació i distribució d’esdeveniments al voltant del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència.