FoodMAPP: Coneix l’experiència de l’Esther Van Parys després d’un mes col·laborant amb CREDA

El projecte europeu FoodMAPP és una iniciativa que sorgeix com a possible solució davant l’adherència del públic a l’abastiment alimentari per mitjà de: (1) grans superfícies i (2) plataformes tecnològiques.

Una de les metodologies emprades per portar a terme el projecte és l’intercanvi professional (staff exchange) entre les diferents organitzacions i institucions que participen en FoodMAPP, per així combinar i compartir coneixements intersectorials i donar suport a la competitivitat de la indústria europea.

Esther Van Parys és candidata a doctorat i investigadora en el grup de recerca sobre la Comercialització Agroalimentària i la Gestió de la Cadena en el Departament d’Economia Agrícola de la Universitat de Gant. Van Parys col·labora a FoodMAPP avaluant el paper de les plataformes digitals en el subministrament local d’aliments, tant per mitjà de les perspectives de les parts interessades, com dels consumidors.

Com a part del seu treball en el projecte, la investigadora ha realitzat una estada d’un mes en el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) i hem pogut parlar amb ella:

Per commençar des del principi, quin és el paper de la Universitat de Gant en el projecte FoodMAPP?
Som els líders del primer paquet de treball (WP1). Aquest se centra a analitzar i comprendre les perspectives de les parts interessades (stakeholders) i dels consumidors enfront del desenvolupament d’una plataforma digital per la compra d’aliments, centrant-nos, principalment, en el context local.

Què és el que has estat fent durant la teva estada a CREDA?
Des que es va iniciar el projecte, en els mesos previs, vam fer entrevistes a les parts interessades i vam organitzar un taller pels consumidors, cada soci va fer el mateix a la seva regió, així que CREDA també ho va fer. Ara hem passat a la següent fase, i això és el que vaig venir a fer a CREDA.

Entenc que en portar a terme tots els socis un conjunt d’entrevistes i tallers, el que has fet a CREDA està bastant relacionat amb el que fas a la Universitat de Gant?
Sí, diguem-ne que és el següent pas de la recerca. Els tallers i les entrevistes que va fer cada soci eren per conèixer i explorar les perspectives d’ambdues parts, però a una escala inferior, més local. Amb els resultats obtinguts, especialment amb els dels consumidors, estem desenvolupant una enquesta per la qual vaig venir a CREDA, per treballar junt amb el Djamel. La nostra intenció és portar a terme un experiment d’elecció i el Djamel sap molt sobre aquest tema, així que durant la meva estada a CREDA, principalment he estat treballant amb ell per compartir les possibles idees i mirar el disseny.

A quantes persones preteneu arribar amb la nova enquesta?
Volem arribar a un públic més gran, jo diria que el nostre objectiu és aconseguir unes 500 respostes dels consumidors de cada país. Així, podrem tenir uns resultats més amplis que ens ajudin a conèixer més detalls sobre les seves perspectives.

I ara que ja fa uns mesos que estàs immersa a FoodMAPP, què opines d’aquest tipus de projectes?
Crec que és un projecte interessant. El seu objectiu final és desenvolupar una APP que permeti la compra d’aliments i doni suport a les economies locals. Si ens fixem a la literatura científica, cada vegada veiem més estudis sobre aquesta compra d’aliments en línia, i moltes vegades està relacionada amb les cadenes de subministrament curtes dins d’un context local. Per això crec que és molt interessant poder participar en projectes com FoodMAPP, ja que aporta una mica més de perspectiva de futur pel sector, mentre veiem que la gent és reticent a utilitzar plataformes en línia per fer la compra. És una gran oportunitat per crear un balanç entre on anem i d’on venim.

Creus que l’intercanvi professional us aporta res als treballadors?
Totalment, crec que el fet que sigui un projecte petit et dona l’oportunitat de connectar amb tot el món i això és molt bo. Venir a CREDA ha sigut agradable perquè no era l’única col·laboradora de FoodMAPP fent l’estada aquí, així que ha sigut genial poder coincidir amb socis de Lyon, Hongria i Àustria. A més, crec que ajuntar-nos a tots també és una gran experiència pel projecte en si.

Heu sigut molts els que us heu decantat per CREDA, en el teu cas, per què vas triar fer l’estada aquí?
Per les similituds. CREDA i el nostre departament a Gant, tot i que diferents, tenim diverses coses en comú i similituds, així que tot i que el nostre expertise és una mica diferent, podem parlar de les mateixes coses. Això és bo, ja que podem aprendre l’un de l’altre i veure què és el que estem fent. El que em va fer decidir, principalment, va ser la metodologia de l’experiment d’elecció, a Gant també l’utilitzem, però aquí teniu més experiència amb ella, així que ha sigut genial poder intercanviar coneixements i aprendre sobre això.