El CREDA acull la presentació dels resultats del projecte ECOPAP

  • L’acte final, que va tenir lloc el dijous 08 de febrer, va comptar amb un total de 32 persones assistents.
  • El projecte ECOPAP, emmarcat en el programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022 (PDR), pretén trobar solucions per la gestió dels residus plàstics en clau d’economia circular.
  • Els i les representants de l’Ajuntament de Barcelona, BETA i l’Agència de Residus de Catalunya van compartir les propostes d’innovacions i la normativa per les diferents cadenes de valor.

13 de febrer de 2024

El Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) va acollir el passat 08 de febrer, la presentació dels resultats i conclusions del projecte ECOPAP (Economia Circular per a l’Optimització dels Plàstics Agroalimentaris del Penedès), que es va iniciar el juliol de 2022.

L’acte final ‘Col·laborant per afrontar el repte de la circularitat al sector agroalimentari’, que es va portar a terme en línia, va comptar amb la participació de representants d’entitats com l’Ajuntament de Barcelona, el centre tecnològic BETA, i l’Agència de Residus de Catalunya. A més, va acollir un total de 32 persones assistents.

El projecte ECOPAP està emmarcat en el programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022 (PDR) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i té per objectiu trobar solucions que ajudin a enfrontar el repte de la gestió dels residus plàstics en el sector. Durant dos anys de projecte, ECOPAP ha identificat les necessitats de quatre cadenes de valor de les comarques del Penedès (vitivinícola, oleícola, avícola i pesquera), així com diverses innovacions aplicables a cada una d’elles.

Amb l’objectiu de presentar algunes de les innovacions descobertes, els ponents van compartir les idees i propostes a desenvolupar en els pròxims anys. El Pep Hurtado de l’Oficina Estratègica de l’Àmbit Litoral, va presentar l’estudi que des de l’Ajuntament de Barcelona s’ha portat a terme amb l’objectiu de reduir l’ús de plàstics en les diferents baules del sector pesquer. “No busquem canviar el tipus de plàstic, ni passar-ho a una altra banda, sinó directament reduir el seu ús”, va destacar Hurtado, “hi ha una gran dependència dels plàstics d’un sol ús, sobretot a la venda final on el 90% són envasos no reutilitzables”.

Entre les propostes de l’òrgan barceloní es troba l’ús de cubetes retornables, de caixes de fusta o de malles de plàstic, i es contempla la idea de l’Organització de Productors Pesquers Peix Blau (OPP 87 O Peix Blau) d’utilitzar caixes reutilitzables per peix blau a les llotges catalanes. Tot i això, l’estudi no està acabat i les iniciatives encara són provisionals.

De la mateixa manera, l’Ada Domingo, gestora de projectes al Centre Tecnològic BETA, va presentar SIMIL, un programa d’aparellament entre responsables polítics i científics. Aquesta iniciativa, “pretén fomentar el diàleg i l’intercanvi de coneixements entre ambdues personalitats”, va explicar. Així, per mitjà de sessions grupals de treball i visites a exemples d’èxit, BETA ha reunit un total de 29 responsables polítics locals i regionals.

A banda de la proposta d’alternatives de recollida de plàstics i l’autocompostatge, l’objectiu d’aquest programa és tractar la gestió de residus orgànics municipals com a font d’energia o productes d’alt valor afegit. Tot i això, Domingo va destacar que “hi ha un gran desconeixement i falta d’interès social sobre les plantes de biogàs i la seva gestió”.

En termes legals, també hi ha una falta de coneixement dins el sector dels plàstics, ja que la legislació va canviant amb el temps. Per aquest motiu, el Jordi Picas, representant de l’Agència de Residus de Catalunya, va participar en la sessió i va donar a conèixer tota la normativa i punts recollits al Reial Decret 1055/2022, de 27 de desembre, d’envasos i residus d’envasos.

El principal objectiu que tenim és arribar a l’any 2030 i que s’eliminin tots els envasos no reciclables, alhora que es promou l’ús dels reutilitzables en qualsevol baula de la cadena”, va explicar Picas que també va recordar que, “això suposaria l’obligació als establiments d’alimentació a acceptar l’ús d’aquests tipus de recipients”. Una situació que es resol amb la proposta de pagament de dipòsits pels envasos, de manera que els consumidors i consumidores paguen un suplement per l’envàs, però en cas de retornar-lo al comerç, aconsegueixen de nou el dipòsit.

Aquest Reial Decret pretén incloure tots els tipus d’envasos, independentment de per a què s’utilitzin o produeixin, tot i això, sí que diferencia entre envasos de servei, que són els destinats a omplir-se en el punt de venda com bosses, safates o plats, i envasos superflus, que són els que superen excessivament el mínim per oferir nivells de seguretat i higiene. “En aquests casos, la responsabilitat serà dels comerços i punts de venda final”, va assegurar Picas.

ECOPAP, que es va iniciar el 2022 i finalitza aquest 2024, ha identificat 22 innovacions que són aplicables als reptes de gestió de residus plàstics de les quatre cadenes de valor estudiades (vitivinícola, oleícola, avícola i pesquera).