El CREDA participa en un projecte per reduir el malbaratament alimentari amb el canvi de patrons de comportament

  • SPRINT forma part del ‘Single Market Programme’ de la Comissió Europea i pretén diagnosticar els residus alimentaris i proposar solucions pel malbaratament en restaurants d’hotels, supermercats i llars.
  • Per Tianyu Zhang, membre del CREDA en aquest projecte, “l’estudi d’aquests contextos poc explorats aportarà resultats més significatius i sòlids que proveiran d’informació valuosa al personal responsable de les polítiques”.

12 de juliol de 2024

El Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) participa en el projecte SPRINT, una iniciativa que té per objectiu mitigar el malbaratament alimentari en restaurants d’hotels, llars i supermercats, per mitjà de la implementació d’intervencions tecnològiques innovadores i efectives que siguin capaces d’alterar els patrons de comportament.

SPRINT ha rebut finançament de la Comissió Europea mitjançant el Single Market Programme (SMP) que ajuda els mercats interiors a recuperar-se de la crisi de la COVID-19. Amb aquest projecte, es pretenen aconseguir tres objectius principals: (1) diagnosticar els residus alimentaris i què els impulsa; (2) co-crear, dissenyar i implementar estratègies d’intervenció basades en l’evidència que siguin més efectives i sostenibles; i (3) sensibilitzar i promoure recomanacions polítiques i directrius operatives sobre com reduir i prevenir el malbaratament alimentari.

Per portar a terme el projecte i aconseguir aquests objectius, s’adoptarà un enfocament sistèmic que tingui en compte els factors individuals que afavoreixen el malbaratament, però també els factors externs que poden afectar individus i individues, com per exemple el context, la cultura, la infraestructura o l’arquitectura d’elecció. Així, durant un període de 12 mesos, les entitats col·laboradores faran un estudi en tres casos pilot (Hotel Artiem, Superercat Más y más, i llars), tant a Astúries com a Catalunya.

Tianyu Zhang, doctoranda en Sostenibilitat, és una de les participants del CREDA a SPRINT. Per ella “el projecte servirà com a estudi de referència per futurs esforços en l’àmbit del malbaratament alimentari”, ja que “donarà a conèixer noves evidències sobre les causes i possibles solucions en contextos poc explorats com són els supermercats i els hotels”. Així, “SPRINT aportarà resultats més significatius i sòlids que proveiran d’informació valuosa al personal responsable de les polítiques”, per ajustar els programes actuals o desenvolupar-ne de nous.

Durant els dos anys de vida del projecte el centre català participarà en tasques de diversos paquets de treball (2, 3, 4 i 5) “fent el mapatge i avaluació de la situació inicial, definint les metodologies dels casos pilot, implementant les intervencions seleccionades i recol·lectant les dades d’impacte ambiental, econòmic i social”, explica Zhang.

Segons dades de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), els aliments produïts i no consumits en el 2021 representaven entre el 8-10% de les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle. Així mateix, el recompte de l’any 2022 va concloure que totes les llars de tots els continents van malbaratar l’equivalent a més de 1.000 milions de menjars cada dia.

Davant aquesta situació, el projecte SPRINT pretén aconseguir un canvi en els patrons de comportament de consum que redueixi el rebuig d’aliments per mitjà de la combinació d’estratègies d’impuls i eines tecnològiques que consistiran en una aplicació mòbil, un programa d’accés obert i un sistema de monitorització de sensors.

SPRINT està liderat pel Club Asturiano de la Innovación (INNOVASTURIAS) i compta amb un total de 7 entitats sòcies de 2 comunitats autònomes: Astúries i Catalunya. El CREDA és l’organització que representa la comunitat catalana.

DADES OFICIALS

SPRINT (Stakeholder prevention and reduction of inefficiencies in food management at the consumer level) compta amb un pressupost total de 300.000€, finançats per la Unió Europea. El projecte, que es va iniciar el dia 1 de juny de 2024, té per objectiu finalitzar el 2026.

L’equip responsable del projecte està format per: Chema Gil (IP), Djamel Rahmani i Tianyu Zhang.

Llista completa dels participants en el projecte:

  1. Club Asturiano de la Innovación (INNOVASTURIAS) à Coordinador
  2. Asociación de Investigación de Industrias de la Carne del Principado de Asturias (ASINCAR)
  3. ABAMobile
  4. CIS Robotics
  5. Red Turística Menorquina SL (ARTIEM)
  6. Hijos de Luis Rodríguez SA
  7. Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA)