El CREDA col·labora amb l’Hospital Vall d’Hebron en un projecte per reduir el malbaratament alimentari

  • SWIFT-CARE és una de les iniciatives internes del centre i estudia el rebuig d’aliments per a cada tipus de consumidor o consumidora i per a cada flux.
  • Per Tianyu Zhang, representant de la participació del CREDA en el projecte, “un estudi d’aquest tipus pot evitar la malnutrició dels i les pacients i conduir a un sistema sanitari més eficient i sostenible”.

04 de juliol de 2024

El Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) col·labora amb l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona en el projecte SWIFT-CARE, una iniciativa que pretén disminuir el malbaratament alimentari per mitjà de l’estudi i la implementació de mesures alternatives. El projecte, que es va iniciar el passat mes de març, forma part de la nova línia de “Projectes Interns” que el CREDA va incorporar a finals del 2023.

Així, SWIFT-CARE vol conèixer quina és la generació del desaprofitament a l’hospital per a cada tipus de consumidor o consumidora, tenint en compte pacients, personal sanitari i clients i clientes externes, però també per a cada flux, tant preelaboració i elaboració, com en servir al plat.

Per a aconseguir aquesta informació i proposar una solució adient, el projecte es divideix en quatre fases: (1) identificació del problema a través d’entrevistes, grups focals i enquestes; (2) quantificació del malbaratament abans de la intervenció; (3) disseny i implementació d’estratègies d’intervenció; i (4) quantificació del malbaratament després de la intervenció.

Tianyu Zhang, doctoranda en sostenibilitat, és participant del CREDA en aquest projecte. Per ella, “gestionar el malbaratament alimentari en un hospital és tot un repte, donada la complexitat de planificar àpats per a una gran diversitat de pacients amb necessitats i gustos diferents, i coordinar la informació entre un gran nombre de persones involucrades en el procés”.

Segons Zhang, el treball desenvolupat pel centre català “és crucial per identificar estratègies clau per minimitzar el malbaratament alimentari, alliberant així recursos que es poden redirigir per millorar l’atenció cap als i les pacients”. Un estudi d’aquest tipus, “pot evitar la malnutrició d’usuaris i usuàries i conduir a millors resultats i a un sistema sanitari més eficient i sostenible”, comenta la doctoranda.

CONTEXT

SWIFT-CARE es duu a terme en el marc de la imminent posada en vigor de la llei 3/2020, de l’11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, que imposa obligacions sobre la cadena de subministrament d’aliments que comporten la implementació de mesures per lluitar contra el malbaratament i la quantificació del menjar que acaba descartat. Tot i això, l’àmbit hospitalari està relativament inexplorat en comparació amb àrees com els menjadors escolars i els restaurants. En aquest context, el CREDA planteja un projecte de gran importància i amb grans expectatives de millora social.

Entre les principals ambicions del projecte es troba l’ampliació de la informació relativa al malbaratament alimentari als hospitals fent ús de procediments que tinguin en compte a totes les parts interessades, aportin dades contundents i permetin implementar mesures funcionals en situacions similars.

DADES OFICIALS

SWIFT-CARE (Study based on a pioneering method in Spain to reduce food waste in hospitals) compta amb un pressupost total de 15.000€ finançats pel CREDA, i pretén finalitzar el desembre de 2024.

L’equip responsable del projecte està format per: Djamel Rahmani (IP), Tianyu Zhang i Ivan Endrino.

Consulta tota la informació de SWIFT-CARE