Activitats CREDA: actualizació del mes de novembre

🗓️ 2 de novembre – Chema Gil participa en el ‘Fòrum Eco Blava’

El director de CREDA va assistir al ‘Fòrum d’Economia Blava‘ a Portugal. L’esdeveniment va ser organitzat per Economia e Mar, Generalitat de Catalunya, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Xarxa Marítima de Catalunya (BlueNetCat).

L’acte va reunir a empreses catalanes i membres de la BlueNetCat en un esdeveniment que va girar entorn de la satisfacció actual de l’economia blava en el territori català.

Chema Gil: “Ens hem d’encaminar cap a la construcció d’un compte satèl·lit que millori qualitativament la utilització d’aquestes dades“.

🗓️ 7 de novembre – Celebració de la ‘XXVII Jornada de l’horta’ a Santa Susanna

Zein Kallas, Investigador Postdoctoral a CREDA, va participar en la sessió dedicada al reconeixement del sector de l’horticultura a Catalunya. L’organització va córrer de la mà de la Federació SELMAR, l’Ajuntament de Santa Susanna i de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA).

La jornada va tractar dos temes principals que són de gran interès pel sector català:

  • El control biològic de les plagues com a alternativa a l’ús de productes fitosanitaris.
  • La futura digitalització de l’horticultura com única possibilitat de gestió de les dades d’obligat registre.

Zein va assistir en representació del projecte europeu LAB4SUPPLY i va compartir algunes de les propostes de millora de les cadenes de valor.

🗓️ 8 de novembre (1) – Presentació de la ‘Diagnosi de les pèrdues i el malbaratament alimentari del lluç i el llucet: quantificació i econòmic 2022’

La biòloga i tècnica de suport a la recerca a CREDA, Saray Ramírez, va presentar l’estudi del lluç enfront dels companys del sector a la taula de validació del mes de novembre.

Durant la jornada es va analitzar la situació actual de l’estudi que ha sigut portat a terme per CREDA com a encarregat del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC). A més, els assistents van poder fer una visita pel mercat del peix a Mercabarna.

Pròximament, el departament publicarà l’anàlisi liderada per Saray a la web de la Generalitat de Catalunya.

🗓️ 8 de novembre (2) – Omar Guadarrama participa en el ‘5º Simposio Internacional en Tópicos Actuales en el Análisis del Consumidor’

L’Investigador Postdoctoral a CREDA, Omar Guadarrama, va assistir en representació del centre a la sessió organitzada en la Universitat de Sonora de Mèxic, per donar una conferència sota el títol “LAB4SUPPLY, un ecosistema d’Innovació en el sector agroalimentari“.

Durant els dies 08, 09 i 10 de novembre, la universitat va acollir unes sessions per compartir i aprendre de les experiències dels companys del sector agroalimentari.

A més, Omar va visitar a la Unió Ganadera Regional de Sonora per realitzar un taller sobre el mateix projecte europeu i l’ús dels Living Labs en les cadenes de subministrament del sector ramader.

🗓️ 8 de novembre (3) – Tallers sobre els costos de producció dels calçots

Durant la jornada del dimecres, els agricultors de la IGP Calçot de Valls (Indicació Geogràfica Protegida) va organitzar una sèrie de tallers junt amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i CREDA.

Cristina Escobar, doctora en Sostenibilitat i tècnica de suport a la recerca en el nostre centre, ha sigut la responsable de portar a terme l’estudi de costos sobre el cost de producció d’un calçot d’aquesta IGP. Aquest és un projecte que busca recollir informació sobre els costos de la producció primària per conèixer i justificar quin hauria de ser el preu dels calçots per tal que els agricultors puguin continuar amb la seva activitat.

Gràcies a aquesta anàlisi, que busca proporcionar sostenibilitat econòmica als sistemes de producció, els agricultors han obtingut un segell que els permet afrontar qualsevol crisi de preus o males praxis en el sector.

🗓️ 14 de novembre – Celebració de l’Assemblea General del projecte NOVATERRA a Bolonya

Zein Kallas i Noah Larvoe, responsables del projecte europeu NOVATERRA, han assistit a l’Assemblea General per compartir i conèixer els principals resultats dels diferents paquets de treball.

El projecte, que finalitza el 2024, va reunir més de 90 membres dels diferents centres participants en unes jornades que van durar 2 dies. L’esdeveniment va facilitar el contacte entre els socis, que van compartir les seves idees de cara als pròxims mesos del projecte.

A més, els assistents van poder visitar camps experimentals i l’almàssera.

🗓️ 21 de novembre – Coneixent la Llei de la Compra Alimentària de Proximitat

La tècnica en Malbaratament Alimentari i Nutrició a CREDA, Amèlia Sarroca, va participar en una taula de treball organitzada per PEMB Barcelona, en la qual es van compartir idees i opinions al voltant de la llei, amb l’objectiu de crear sinergies entre els diferents integrants de l’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible de la Generalitat de Catalunya.

Els assistents van exposar una sèrie de propostes que hauria de garantir la llei:

  • Enllaç de recursos i necessitats.
  • Col·laboració publicoprivada en centrals de compra.
  • Identificació del preu de cost.
  • Acompanyar processos de trobada entre actors.
  • Realització d’un observatori pel seguiments dels contractes.
  • Evitar excedents: agrupar productes de quarta i tercera gamma.

🗓️ 23 de novembre – Djamel Rahmani parla sobre SWITCHtoHEALTHY a Ràdio Castelldefels

Durant l’emissió del programa ‘Així Som’ de la ràdio local de Castelldefels, l’investigador postdoctoral a CREDA i professor lector a la UPC va donar una entrevista per explicar el funcionament del projecte europeu que es va iniciar l’abril de 2022.

SWITCHtoHEALTHY té com a objectiu fomentar el consum i incrementar l’adherència a la dieta mediterrània en famílies amb filles o fills en edat escolar, mitjançant el desenvolupament d’eines, metodologies i estratègies educacionals, com l’ús d’aplicacions mòbils o la creació de snacks saludables a base d’aliments vegetals.

🗓️ 23 de novembre – Djamel Rahmani parla sobre SWITCHtoHEALTHY a Ràdio Castelldefels

Amèlia Sarroca, tènica en nutrició a CREDA, va assistir a la jornada organitzada pel Torribera Mediterranean Center (TMC) de la Universitat de Barcelona i del Culinary Institute of America.

L’acte va reunir un total de 38 ponents que van dividir la seva participació en sessions i tallers amb l’objectiu de presentar solucions als diferents actors del sector alimentari, insistint en aquells que treballen per transferir els principis saludables, sostenibles i culturals de la dieta mediterrània.

Sarroca va participar en la primera sessió com a representant del projecte europeu SWITCHtoHEALTHY: “aquest projecte busca impulsar un canvi en el comportament alimentari de tots els membres de la família cap a un patró dietètic mediterrani“.

🗓️ 28 de novembre (1) – Jornada IRTA: ‘Bioeconomia circular i nexe Aigua-Aliments-Energia-Ecosistemes’

La Investigadora Postdoctoral a CREDA, Ibtissem Taghouti, va participar en la sessió organitzada en el marc del projecte SureNexus de la Unió Europea.

Durant el taller, els assistents van posar en comú diferents aspectes que afecten el NEXUS WEFE, com l’ús d’eines d’intel·ligència artificial, la perspectiva basada en l’economia circular o l’aplicació de solucions basades en la natura. L’objectiu de la sessió era presentar pràctiques i solucions per impulsar el futur resilient de l’agricultura catalana.

En aquest marc, Taghouti va exposar algunes de les accions que s’estan estudiant en el projecte SureNexus per aconseguir una transició justa cap a l’adaptació al canvi climàtic i la mitigació.

🗓️ 28 de novembre (2) – Celebració del ‘1r Fòrum de la Indústria Agroalimentària de Catalunya’

El director de CREDA, CHema Gil, va assistir al primer dia de les jornades per presentar l’informe ‘El Sistema Agroalimentari a Catalunya (SAC) – 2023‘.

L’acte es va dividir en un total de 7 mòduls repartits entre els dies 28 i 29 de novembre, en els quals es van tractar temes des de l’estructuració del sector i el finançament, fins a la millora de la digitalització i la sostenibilitat.

Chema Gil: “1 de cada 4 empreses catalanes inverteix en R+D+I, a més el sector agroalimentari català inverteix l’1,23% del valor afegit en R+D“.