Les indústries agroalimentàries, més obertes a la digitalització que les explotacions agrícoles

Publicat a 07 de juny de 2024

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) ha presentat els resultats de l’enquesta realitzada als diferents actors de la cadena agroalimentària catalana (agricultura, ramaderia, persones assessores i indústries agroalimentàries) sobre l’estat de la digitalització i adopció de l’agricultura de precisió al sector agroalimentari a Catalunya.

En total, s’han obtingut 595 respostes d’un total de 43 comarques catalanes, que serviran per fer una radiografia del grau d’implementació de la digitalització i les noves tecnologies en el sector. A més, l’anàlisi dels resultats permetrà detectar necessitats formatives que ajudaran a oferir una formació continuada més personalitzada.

Principals resultats

Després d’analitzar els resultats, l’equip del DACC ha conclòs que el telèfon mòbil intel·ligent (smartphone), juntament amb l’ordinador, és el dispositiu més utilitzat per la gestió administrativa de les empreses. A més, la majoria de les indústries agroalimentàries utilitzen eines com pàgines web o xarxes socials per fer promoció de les seves activitats o productes.

A diferència d’aquestes, els resultats mostren que les explotacions agrícoles i ramaderes no tenen tant per la mà l’ús i coneixement de les tecnologies i dispositius, per la qual cosa el seu nivell és pràcticament inicial.

Pel que fa a l’ús de les tecnologies considerades part de l’Agricultura de Precisió, el 19,5% de les explotacions agrícoles no les utilitzen, però aproximadament un 20% utilitzen totes, això sí, només en determinades zones de la seva superfície. De la mateixa manera, el 17,1% de les explotacions ramaderes tampoc utilitzen les tecnologies de Ramaderia de Precisió, però un 36% sí que fan ús de totes elles.

Consulta tots els resultats de l’enquesta en l’informe complet.

Comments are closed