HEALTHYW8

Potenciant el comportament d’estil de vida saludable

QUÈ ÉS HEALTHYW8?

El projecte HEALTHYW8 sorgeix amb la intenció de portar a terme un estudi multicèntric a Europa que tingui com a principal objectiu la prevenció de la transgressió del sobrepès a l’obesitat mitjançant el disseny d’assajos pilot i d’intervenció. Aquests es basa en mesures als i les participants durant tot el procés (pre, durant i post): qüestionaris, mesuraments antropomètrics, pressió arterial, anàlisi de sang, etc.

HEALTHYW8 està dissenyat especialment per tractar a la població que es trobi en edats de transicióinfants (d’entre 5 i 12 anys, amb una gran implicació parental), joves adults/adultes (de 18 a 25 anys) i la tercera edat (majors de 65 anys).

OBJECTIUS

Durant aquest procés, els objectius que HEALTHYW8 busca assolir són:

DURADA

1 de Maig 2023 – 30 d’Abril de 2028

WEB DEL PROJECTE

https://www.healthyw8.eu/

TWITTER

@HealthyW8_HE

PER QUÈ?

Més del 30% dels ciutadans de la Unió Europea es troben en etapes de la vida vulnerables i de transició, tenint un risc més alt d’augmentar considerablement de pes i arribar a l’obesitat. Aquest és un problema que segons l”Informe Regional sobre l’Obesitat 2022‘ de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) afecta més de la meitat de la població adulta d’Europa i 1 de cada 3 nens i nenes.

METODOLOGIA

Una vegada s’hagin obtingut els resultats dels mesuraments, una APP mòbil recomanarà als i les participants un determinat estil de vida saludable que aporti la diferenciació d’altres estudis anteriors que han resultat fallits. Així, l’APP considerarà atributs psicològics o de conducta dels usuaris, però també aspectes de nudges o gamificacions per millorar l’adherència i proposar patrons addicionals a l’alimentació com per exemple els patrons de son.

El conjunt d’individus i individues analitzats són especialment vulnerables, ja que, per exemple, en el cas del grup d’infants no existeixen uns hàbits dietètics fixats i existeixen molts factors que poden afectar o influir al desenvolupament d’aquests. Tot i això, el grup més vulnerable a estudiar són els joves adults i adultes, ja que normalment inclouen les persones que pugen més ràpidament de pes.

En el cas de la població més envellida, els principals riscos a analitzar estan relacionats amb el canvi a un estil de vida més sedentari, que va de bracet amb uns costos sanitaris elevats.

Per portar a terme el projecte, les entitats participants realitzaran una sèrie de proves i anàlisis a persones dels tres grups que tinguin un estatus econòmic baix, és a dir, que els seus ingressos i la seva educació siguin d’un nivell inferior. A més, també s’analitzarà la població immigrant, ja que presenta un risc elevat entre els 10 i 15 anys després de la immigració.

Amb aquesta iniciativa, la Comissió Europea pretén superar les deficiències de les intervencions de salut electròniques mitjançant adaptacions personalitzades del context com són els aspectes socioeconòmics i biològics de cada persona.

L’aplicació desenvolupada permetrà afegir recordatoris de cistelles de compra saludables per així evitar les decisions de compra espontànies que es produeixen als (súper)mercats.

El projecte HEALTHYW8 respon als següents Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS):

El projecte HEALTHYW8 ha rebut finançament de l’acord de subvenció del programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea en virtut de l’acord de subvenció nº101080645.

ENTITATS PARTICIPANTS
PAÍS ORGANITZACIÓ TIPUS D’ENTITAT
Luxemburg Institut de la Salut de Luxemburg – LIH Organització sense ànim de lucre
Luxemburg Institut de Ciència i Tecnologia de Luxemburg – LIST Centre de Recerca
Luxemburg NIUM Universitat
Alemanya Centre de Recerca Alemany d’Intel·ligència Artificial – DFKI Centre de Recerca
Alemanya Institut Leibniz de Recerca en Prevenció i Epidemiologia – BIPS Universitat
Bulgària VIRTECH OOD Empresa
Bulgària Clúster Regional ‘Nord-est’ – RCNE Organització sense ànim de lucre
Espanya Spora Sinergies SCCL – SPORA Consultoria
Espanya Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari – CREDA Universitat
Espanya Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó – CITA Centre de Recerca
Espanya Fundació Institut de Recerca Sanitària Illes Balears – IDISBA Organització sense ànim de lucre
Espanya KNEIA SL Consultoria
Itàlia Universitat de Ciències Gastronòmiques – USG Universitat
Itàlia Consell Nacional de Recerca- CNR Agència governamental
Itàlia Hospital IRCCS – Universitat de Bolonya – AOUBO Universitat
Itàlia MEDEA SRL – MEDEA Empresa
Portugal Universitat d’Èvora – UEV Universitat
Portugal Universitat de Coïmbra – UC Universitat
Dinamarca Universitat Tècnica de Dinamarca – DTU Universitat
Països Baixos Universitat d’Enschede- UT Universitat
Països Baixos Universitat Tecnològica d’Eindhoven – TU/e Universitat
Països Baixos Fundació Aliança Europea de Nutrició per la Salut – ENHA Organització sense ànim de lucre
Països Baixos Federació Europea d’Associacions de Dietistes – EFAD Organització sense ànim de lucre
Romania Societat Diplomàcia Euroatlàntica – EADS Organització no governamental

EL ROL DE CREDA

TASCA

En aquest projecte, el paper de CREDA es dedica principalment a analitzar i estudiar les diferents variables al sector de població que correspon a la categoria ‘infantil’ (d’entre 5 i 12 anys). Es duu a terme un estudi de 66 nens i nenes de Catalunya. Per això, CREDA compta amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, per tenir accés a les dades dels i les infants que es troben en situacions de sobrepès o obesitat diagnosticada. A més, el centre també analitza els mesuraments antropomètrics i les extraccions de sang, encara que amb una freqüència inferior.

Així mateix, CREDA també s’ocupa d’analitzar l’impacte econòmic que tindran les intervencions en l’àmbit mèdic per reduir els costos en sanitat pública gràcies a la prevenció de malalties relacionades amb el sobrepès i l’obesitat.

NOVETATS

HEALTHYW8, el nou projecte en què participa CREDA

La Comissió Europea ha donat inici al projecte HEALTHYW8 que forma part del programa d’ajuts a la recerca Horizon Europe, amb l’objectiu de reduir i prevenir els casos d’obesitat en els tres sectors de població més vulnerables: infants, joves adults/adultes i tercera edat.