GI SMART

Contribució de les Indicacions Geogràfiques al desenvolupament territorial intel·ligent i a la sostenibilitat

QUÈ ÉS GI SMART?

La iniciativa GI SMART pretén explorar noves vies i recollir una sèrie de recomanacions basades en proves que puguin enfortir la contribució del sistema d’Indicacions Geogràfiques (IG) a l’agricultura, l’alimentació i els sistemes alimentaris sostenibles. Així, el projecte busca contribuir al coneixement científic i al desenvolupament de polítiques, però també construir una xarxa professional sòlida per donar suport a la recerca de l’avaluació de la sostenibilitat.

Concretament, GI SMART oferirà perspectives d’actuació per: personal productor d’indicacions geogràfiques, responsables de la formulació de polítiques, persones consumidores i comunitats locals.

OBJECTIUS

Durant aquest procés, els objectius que GI SMART busca assolir són:

DURADA

1 de Juny de 2024 – 1 de Juny de 2028

WEB DEL PROJECTE

No disponible

TWITTER

No disponible

PER QUÈ?

Els sistemes alimentaris de les IG han sigut pioners i precursors en la resistència a la mercantilització dels productes alimentaris mitjançant el manteniment de normes de qualitat més estrictes, així com el manteniment de l’agrobiodiversitat cultivada, la preservació de les races i el benestar animal per mitjà de, sistemes de producció de lliure abast, pràctiques de pastura i gestió del paisatge.

El desenvolupament de sistemes alimentaris d’IG més sostenibles a Europa, enfronta nous desafiaments davant la creixent demanda de consumidors i consumidores i de la ciutadania, de dietes i nutrició més sostenible i saludable, en un context de canvi climàtic.

GI-SMART proporcionarà a les institucions de la UE i als estats membres recomanacions basades en proves que no representin les posicions oficials dels socis del projecte sinó els seus resultats.

METODOLOGIA

Per assolir els objectius de l’estratègia de la UE Farm to Fork, GI SMART pretén fomentar l’aplicació d’estratègies de sostenibilitat per part del personal productor i el seu reconeixement per part dels consumidors i consumidores, així com per proposar un millor disseny de la política de les IG amb el fi de fomentar la seva entrega d’agricultura sostenible, aqüicultura, pesca, així com sistemes alimentaris més sostenibles.

Dins aquest àmbit, el projecte considera una perspectiva dinàmica al llarg de quatre dimensions: ambiental, econòmica, social i una última considerant les regles de governança implementades per grups de producció d’IG.

Així, al llarg dels quatre anys de durada del projecte, els socis i sòcies portaran a terme la redacció de guies estratègiques que puguin ser aplicables tant en l’àmbit de la producció i la comercialització, com en la formulació de polítiques. D’altra banda, GI SMART vol desenvolupar una plataforma online multiactor que permeti l’intercanvi de coneixement entre els i les participants.

El projecte GI SMART respon als següents Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS):

El projecte GI SMART ha rebut finançament de l’acord de subvenció del programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea en virtut de l’acord de subvenció nº 10113636.

ENTITATS PARTICIPANTS
PAÍS ORGANITZACIÓ TIPUS D’ENTITAT
França Institut National de Recherche pour l’Agriculture, l’Alimentation et l’Environnement – INRAE Centre de Recerca
França INRAE Transfert – IT Centre de Recerca
França AND International – AND-I Pime
França Association des Regions Europeennesdes Produits d’Origine – AREPO Associació
França Euromontana Associació
Itàlia Universita Degli Studi di Parma – UNIPR Universitat
Itàlia Universita Degli Studi di Firenze – UNIFI Universitat
Espanya Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari – CREDA Centre de Recerca
Regne Unit University of Newcastle Upon Tyne – UNEW Universitat
Grècia Aristotelio Panepistimio Thessalonikis – AUTH Universitat
Portugal Universidade de Evora – UEVORA Universitat
Alemanya Universitaet Kassel – UNI KASSEL Universitat
Hongria AgroSense Research and Consulting Limited Liability Company – AgroSense Pime
Bèlgica European Federation of Origin Wines – EFOW Organització sense ànim de lucre
Bèlgica Safe Food Advocacy Europe – SAFE Organització sense ànim de lucre
Suïssa Origin for Sustainability – OfS Associació
Suïssa Organisation for an international geographical indications network – oriGIn Organització sense ànim de lucre

EL ROL DEL CREDA

TASCA

En aquest projecte, el treball del CREDA contribuirà a la definició d’una metodologia i d’un conjunt d’indicadors que facilitaran l’avaluació econòmica social, ambiental i de governança de la sostenibilitat dels productes IG.

A més, el centre lidera la tasca 5.2, que preveu desenvolupar mètodes de prova en set països per entendre quina és la percepció dels consumidors i consumidores de les IG, i quines estratègies incrementaran la demanda i la disposició a pagar.

NOVETATS

GI SMART, el nou projecte en què participa CREDA

El programa Horizon Europe inclou una nova iniciativa per millorar la contribució de les Indicacions Geogràfiques (IG) als sistemes alimentaris europeus, amb l’objectiu de desenvolupar recomanacions i polítiques per tal que els consumidors i consumidores comprenguin millor l’estratègia Farm to Fork.

EQUIP

Investigador principal
Equip