Un mapa alimentari localitzat i dinàmic entregat a través de plataformes tecnològiques dinàmiques que inclouen aplicacions mòbils intel·ligents
QUÈ ÉS FOODMAPP?
El projecte FoodMAPP sorgeix com a possible solució a aquesta situació, per mitjà de la creació d’una plataforma digital dinàmica (APP) on uns mapes de cerca permetin als consumidors i consumidores identificar punts de venda d’aliments locals en temps real, així, s’escurçaran les cadenes de subministrament per facilitar la venda directa al consum, i es potenciarà la venda de productes de famílies agricultores a petita escala.
OBJECTIUS
Durant aquest procés, els objectius que FoodMAPP busca assolir són:
DURADA
1 de Març 2023 – 28 de Febrer 2027
WEB DEL PROJECTE
ENLLAÇ AL CORDIS
PER QUÈ?
Amb la gran quantitat de superfícies que venen productes de tot arreu, és molt comú que els petits i petites comerciants o productors i productores locals no abastin la quantitat de públic esperada. De la mateixa manera, es veuen obligats a posar preus de competència, ja que si no els beneficis serien gairebé invisibles.
Això sumat a la comoditat que els consumidors i consumidores veuen en poder adquirir tots els aliments necessaris a una mateixa superfície, ocasiona que els comerços més petits no arribin a les vendes esperades i que les grans superfícies tinguin en estoc molta més quantitat de producte de la demandada. Tot això, origina el que anomenem malbaratament alimentari.
A més, la intenció de reduir-ne l’impacte mediambiental està a l’ordre del dia, ja que actualment, el 26% de les emissions mundials de carboni són degudes al transport d’aliments, registrant una mitjana de 171 km des que l’aliment abandona la granja, fins que es troba a la taula.
D’aquesta manera, aquest projecte també promou el consum de productes de proximitat que requereixin uns sistemes de producció i transport molt més curts.
Així, FoodMAPP és un projecte que dona transparència a les cadenes de subministrament d’aliments i facilita seguretat alimentària, desenvolupament empresarial i reduccions al malbaratament d’aliments.
METODOLOGIA
Per aconseguir això, el projecte FoodMAPP recopila grans quantitats d’informació comercial de totes les parts interessades (incloent-hi productores, processadores i consum) en la cadena per així comprendre què és allò que demanda el mercat i quines són les preferències dels consumidors i consumidores.
A més, també es portarà a terme un staff exchange per mitjà del qual es podran combinar i compartir coneixements entre els diferents països i les diferents disciplines per millorar la sostenibilitat i la resiliència del sistema alimentari.
El projecte FoodMAPP ha rebut finançament de l’acord de subvenció Horizon Europe – Marie Slodowska-Curie Actions (MSCA) número 101086115 de la Comissió Europea.
ENTITATS PARTICIPANTS
PAÍS | ORGANITZACIÓ | TIPUS D’ENTITAT |
Espanya | Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari – CREDA | Universitat |
Regne Unit | Universitat de Bournemouth – BU | Universitat |
Bèlgica | Universitat de Gant – UGent | Universitat |
França | Centre de Recerca de l’Institut Paul Bocuse – IPBR | Universitat |
Àustria | Ronge & Partner GmbH – RP | Empresa |
Hongria | Universitat d’Eötvös Loránd – ELTE | Universitat |
Croàcia | Facultat d’Enginyeria Elèctrica i Computació de la Universitat de Zagreb – UZ | Universitat |
EL ROL DE CREDA
TASCA
En aquest projecte, el paper del CREDA se separa en tres blocs en els quals dona suport:
- Desenvolupament de protocols de recollida de dades tant de productors com del consum: des del centre de recerca s’establirà quines són les millors pautes a seguir per aconseguir una base de dades àmplia i de qualitat.
- Recollida i anàlisi de les dades: una vegada identificades les pautes i preferències dels perfils que interessen, el CREDA es dedicarà a recollir dades als territoris més pròxims, per després identificar què és el que aporten aquests perfils.
- Suport i supervisió a l’adscripció (secondments): de les transferències de personal entre les diferents entitats participants.
NOVETATS
El CREDA participa en un nou projecte europeu: FoodMAPP
Comença un nou projecte part del programa d’ajudes a la investigació Horizon Europe – Marie Slodowska-Curie Actions (MSCA) de la Comissió Europea que té per objectiu impulsar el consum de productes locals i reduir-ne el malbaratament alimentari.