FOODGUARD

Aplicacions del microbioma i centres tecnològics com a solucions per minimitzar la pèrdua i el malbaratament d’aliments

QUÈ ÉS FOODGUARD?

El projecte FoodGUARD és una iniciativa que pretén utilitzar el microbioma (conjunt de microorganismes, gens i condicions mediambientals que els envolten) per aconseguir reduir la pèrdua i el malbaratament alimentari. Per això desenvoluparà envasos innovadors i eines digitals que ajudaran les parts interessades de la indústria alimentària europea a augmentar: qualitat, seguretat i transparència.

OBJECTIUS

Durant aquest procés, els objectius de FoodGUARD són:

TWITTER

@FOODGUARDHE

PER QUÈ?

La indústria agroalimentària s’enfronta a reptes com: (1) proveir la població mundial de prou menjar (food security), i (2) assegurar que aquests aliments són segurs per menjar (food safety); alhora que es mantenen uns processos de producció dins de les limitacions ambientals.

La producció ha de seguir els principis de les prioritats European Green Deal, l’estratègia de ‘Farm to Fork‘ i les estratègies ‘Food2030’ per a un sistema saludable, just i ecològic.

Amb el projecte FoodGUARD es busca allargar la vida útil dels aliments peribles d’alt valor, com ara la carn, el peix, les verdures i el formatge; permetre el seguiment del deteriorament dels aliments, i predir l’efecte del microbioma en els sistemes alimentaris seleccionats.

Així, es presentaran solucions que ajudaran la indústria a utilitzar alternatives als preservatius químics ia implementar polítiques receptives que involucren els consumidors i consumidores, millorant la confiança en el sector alimentari i incrementant la traçabilitat.

METODOLOGIA

El projecte integra equips de diferents sectors, utilitzant un enfocament multi-actor intersectorial, repartits entre els 7WPs (work packages). Mitjançant el treball conjunt, els socis i sòcies de FoodGUARD desenvoluparan una sèrie d’envasos i cultius protectors, indicadors de temperatura temporal i etiquetes impreses intel·ligents.

DURADA

1 de Gener 2024 – 31 de Desembre 2026

El projecte FoodGUARD respon als següents Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS):

El projecte FoodGUARD ha rebut finançament de l’acord de subvenció Horizon Europe – Action Grant Budget-Based en virtut de l’acord de subvenció núm. 101136542 de la Comissió Europea.

ENTIDADES PARTICIPANTS
PAÍS ORGANITZACIÓ TIPUS D’ENTITAT
Grècia Smart Agro Hub Anonymi Etairia – SAH Pime
Grècia Agritrack S.A. – AGRI Pime
Grècia Ktinotrofiki Magnisias-Synergazomeni Ekmetallefsi-Anonymos Etaireia – FARM Pime
Grècia National Center for Scientific Research “Demokritos” – NCSRD Centre de Recerca
Grècia Philosofish S.A. – FISH Empresa
Luxemburg Netcompany-Intrasoft S.A. – INTRA Empresa
Països Baixos MantiSpectra B.V. – MANTI Pime
Espanya Asociación de Investigación de Industrias Cárnicas del Principado de Asturias – ASINCAR Centre de Recerca
Espanya Mataderos Industriales Soler S.A. – MISSA Empresa
Espanya Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari – CREDA Centre de Recerca
Itàlia Unione Nazionale Consumatori – UNC Associació
Alemanya Leibniz-Institut fur Naturstoff-Forschung und Infektionsbiologie ev Hans-Knoll-Institut – HKI Centre de Recerca
Alemanya Bundesinstitut fuer Risikobewertung – BfR Organisme Públic
França Institut Français de Recherche pour l’Exploitation de la Mer – IFREMER Centre de Recerca
Bèlgica Universiteit Gent – UGENT Universitat
Bèlgica PACK4FOOD – P4F Associació
Finlàndia Teknologian Tutkimuskeskus Vtt oy – VTT Centre de Recerca
Regne Unit E1 Data Science LTD – E1 Pime
Xipre MCC Best Value LTD – BEST Empresa

EL ROL DE CREDA

TASCA

En aquest projecte, CREDA lidera la tasca 2.1. “Mapatge de les Expectatives dels Actors Clau sobre el Malbaratament d’Aliments i la Vida Útil”. Aquesta pretén millorar la transparència de la cadena alimentària examinant les operacions, el processament i l’embalatge. Així, la tasca identificarà els desafiaments que enfronten les parts interessades, com ara la qualitat dels aliments, l’extensió de la vida útil i la transparència.

A més, CREDA contribuirà a tasques per identificar bretxes, dissenyar configuracions d’empaquetatges sustentables en casos pilot, crear solucions tecnològiques innovadores o millorar la qualitat dels aliments a tota la cadena de subministrament. Així, el centre durà a terme una sèrie d’enquestes a consumidors i consumidores d’Europa per conèixer la demanda pels envasos sostenibles i les innovacions proposades pel projecte.

NOVETATS

CREDA participa en un nou projecte europeu: FoodGUARD

Participem en un nou projecte dins del programa Horizon Europe de la Comissió Europea que pretén allargar, monitorar i predir l’estat de vida útil dels aliments peribles per mitjà de l’estudi i l’ús de materials microbians.