BREADCRUMB

Aportar solucions basades en l’evidència per a la cadena alimentària per prevenir i reduir el malbaratament d’aliments relacionat amb els estàndards de màrqueting, i oferir beneficis col·laterals sobre el clima i la circularitat

QUÈ ÉS BREADCRUMB?

El projecte BREADCRUMB neix com a resposta als principals problemes que sorgeixen en implementar normes de comercialització d’aliments: (1) d’una banda, aquestes normes incrementen la generació de malbaratament alimentari, en establir uns estàndards als quals no arriben tots els aliments; i, (2) per altra banda, la classificació dels aliments segons aquestes normes deixa de banda una gran part dels aliments, als quals se’ls etiqueta de ‘subòptims‘, però que continuen sent aptes per al consum humà. Per això, BREADCRUMB cerca proposar un enfocament dual que limiti el malbaratament i millori l’entrada al mercat d’aquests altres aliments.

OBJECTIUS

Durant aquest procés, els objectius de BREADCRUMB són:

DURADA

01 de Gener 2024 – 31 de Desembre 2026

WEB DEL PROJECTE

www.breadcrumb-project.eu/

TWITTER

@Breadcrumb_HE

PER QUÈ?

Les normes de comercialització són un conjunt de regles que garanteixen que el mercat s’abasteixi de productes agrícoles de qualitat normalitzada i que, alhora, satisfacin les expectatives dels consumidors i les consumidores, és a dir, estableixen uns requisits mínims de qualitat per comercialitzar i vendre els productes per al consum.

El problema és que, generalment, aquestes normes de comercialització influeixen directament en l’augment del malbaratament alimentari durant tota la cadena de subministrament. BREADCRUMB és un projecte que analitza la pèrdua a les cadenes de cinc productes alimentaris: fruites i verdures (43%), carn (23%), ous (29%), cereals (20%) i peix (51%).

Entendre l’impacte d’aquestes normes és força complex, ja que abasta molts sectors que estan regulats en diferents nivells. Així, la interacció directa amb el malbaratament alimentari és poc clara i per obtenir resultats més entenedors cal avaluar la compensació de les regles de qualitat.

Per això, el projecte BREADCRUMB pretén capitalitzar les oportunitats de cooperació amb projectes i iniciatives en curs i anar més enllà de l’estat de la tècnica per presentar solucions aplicables tant en l’àmbit polític com empresarial.

METODOLOGIA

El conjunt d’entitats participants en el projecte portaran a terme diverses tasques que fomentin la creació de solucions aplicables a diferents sectors, ja que el projecte no abasta només la producció, sinó tota la cadena de subministrament. Així, les principals tasques dutes a terme a BREADCRUMB seran:

  • Creació d’un inventari de normes de comercialització d’aliments públics i privats.
  • Crear una base empírica d’evidència per generar estimacions de la capacitat de comercialització de 5 productes.
  • Modelació dels mecanismes que provoquen el malbaratament.
  • Millora de l’accés al mercat dels aliments subòptims guiant les empreses alimentàries.
  • Estructuració dels resultats en polítiques de prevenció i reducció.
El projecte BREADCRUMB respon als següents Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS):

El projecte BREADCRUMB ha rebut finançament de l’acord de subvenció Horizon Europe – Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment en virtut de l’acord de subvenció núm. 101136701 de la Comissió Europea.

ENTITATS PARTICIPANTS
PAÍS ORGANITZACIÓ TIPUS D’ENTITAT
Bèlgica Eigen Vermogen Van Het Instituut Voor Landbouw – En Visserijonderzoek – EV-ILVO Institut
Bèlgica VLTN BV – VLTN Pime
Bèlgica Association de l’Aviculture, de l’Industrie et du Commerce de Volailles dans les Pays de l’Union Europeenne – AVEC Associació
Bèlgica FEBEV Pime
Bèlgica Fenavian Organització no Governamental
Itàlia Alma Mater Studiorum – Universita di Bologna – UNIBO Universitat
Itàlia Natura Nuova spa Consortile Società Agricola – NN Associació
Dinamarca Kobenhavns Universitet – UCPH Universitat
Dinamarca Landbrug & Fodevarer FMBA – LF Associació
Eslovènia Inovacijsko Tehnoloski Grozd Murska Sobota – ITC Cluster
Eslovènia Vila Natura D.O.O – VN Empresa
Eslovènia Zavod Mensana Murska Sobota – MENSANA Pime
Eslovènia Zelena Tocka Trans – Center Zatrajnostni Razvoj, Z.O.O – ZT Pime
Espanya Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari – CREDA Centre de Recerca
Espanya Ainia Pime
Espanya ANECOOP Sociedad Cooperativa Empresa
Espanya Asociación Organización de Productores Pesqueros Peix Blau de Catalunya – OPPPB Associació
Espanya PNO INNOVATION SL Consultora
Alemanya Collaborating Centre on Sustainable Consumption and Production GGMBH – CSCP Organitzación sense ànim de lucre
Alemanya GmbH Empresa
Portugal MC Shared Services SA – MC Empresa
Portugal Modelo Continente Hipermercados SA – MCH Empresa

EL ROL DE CREDA

TASCA

CREDA té dues tasques principals dins del projecte BREADCRUMB:

  • Validació del model basat en agents (ABM) mitjançant el joc de rol (RPG).
  • Estimació d’un model econòmic per analitzar com els canvis a l’estàndard de màrqueting en qualsevol pas de la cadena de subministrament afecten la generació de residus alimentaris durant aquesta.

NOVETATS

CREDA participa en un nou projecte europeu: BREADCRUMB

Iniciem un nou projecte del programa Horizon Europe que té per objectiu evitar la generació de pèrdues alimentàries a causa de les normes de comercialització instaurades al sector agroalimentari.