Aportar solucions basades en l’evidència per a la cadena alimentària per prevenir i reduir el malbaratament d’aliments relacionat amb els estàndards de màrqueting, i oferir beneficis col·laterals sobre el clima i la circularitat
QUÈ ÉS BREADCRUMB?
El projecte BREADCRUMB neix com a resposta als principals problemes que sorgeixen en implementar normes de comercialització d’aliments: (1) d’una banda, aquestes normes incrementen la generació de malbaratament alimentari, en establir uns estàndards als quals no arriben tots els aliments; i, (2) per altra banda, la classificació dels aliments segons aquestes normes deixa de banda una gran part dels aliments, als quals se’ls etiqueta de ‘subòptims‘, però que continuen sent aptes per al consum humà. Per això, BREADCRUMB cerca proposar un enfocament dual que limiti el malbaratament i millori l’entrada al mercat d’aquests altres aliments.
OBJECTIUS
Durant aquest procés, els objectius de BREADCRUMB són:
DURADA
01 de Gener 2024 – 31 de Desembre 2026
WEB DEL PROJECTE
ENLLAÇ AL CORDIS
PER QUÈ?
Les normes de comercialització són un conjunt de regles que garanteixen que el mercat s’abasteixi de productes agrícoles de qualitat normalitzada i que, alhora, satisfacin les expectatives dels consumidors i les consumidores, és a dir, estableixen uns requisits mínims de qualitat per comercialitzar i vendre els productes per al consum.
El problema és que, generalment, aquestes normes de comercialització influeixen directament en l’augment del malbaratament alimentari durant tota la cadena de subministrament. BREADCRUMB és un projecte que analitza la pèrdua a les cadenes de cinc productes alimentaris: fruites i verdures (43%), carn (23%), ous (29%), cereals (20%) i peix (51%).
Entendre l’impacte d’aquestes normes és força complex, ja que abasta molts sectors que estan regulats en diferents nivells. Així, la interacció directa amb el malbaratament alimentari és poc clara i per obtenir resultats més entenedors cal avaluar la compensació de les regles de qualitat.
Per això, el projecte BREADCRUMB pretén capitalitzar les oportunitats de cooperació amb projectes i iniciatives en curs i anar més enllà de l’estat de la tècnica per presentar solucions aplicables tant en l’àmbit polític com empresarial.
METODOLOGIA
El conjunt d’entitats participants en el projecte portaran a terme diverses tasques que fomentin la creació de solucions aplicables a diferents sectors, ja que el projecte no abasta només la producció, sinó tota la cadena de subministrament. Així, les principals tasques dutes a terme a BREADCRUMB seran:
- Creació d’un inventari de normes de comercialització d’aliments públics i privats.
- Crear una base empírica d’evidència per generar estimacions de la capacitat de comercialització de 5 productes.
- Modelació dels mecanismes que provoquen el malbaratament.
- Millora de l’accés al mercat dels aliments subòptims guiant les empreses alimentàries.
- Estructuració dels resultats en polítiques de prevenció i reducció.
El projecte BREADCRUMB ha rebut finançament de l’acord de subvenció Horizon Europe – Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment en virtut de l’acord de subvenció núm. 101136701 de la Comissió Europea.
ENTITATS PARTICIPANTS
PAÍS | ORGANITZACIÓ | TIPUS D’ENTITAT |
Bèlgica | Eigen Vermogen Van Het Instituut Voor Landbouw – En Visserijonderzoek – EV-ILVO | Institut |
Bèlgica | VLTN BV – VLTN | Pime |
Bèlgica | Association de l’Aviculture, de l’Industrie et du Commerce de Volailles dans les Pays de l’Union Europeenne – AVEC | Associació |
Bèlgica | FEBEV | Pime |
Bèlgica | Fenavian | Organització no Governamental |
Itàlia | Alma Mater Studiorum – Universita di Bologna – UNIBO | Universitat |
Itàlia | Natura Nuova spa Consortile Società Agricola – NN | Associació |
Dinamarca | Kobenhavns Universitet – UCPH | Universitat |
Dinamarca | Landbrug & Fodevarer FMBA – LF | Associació |
Eslovènia | Inovacijsko Tehnoloski Grozd Murska Sobota – ITC | Cluster |
Eslovènia | Vila Natura D.O.O – VN | Empresa |
Eslovènia | Zavod Mensana Murska Sobota – MENSANA | Pime |
Eslovènia | Zelena Tocka Trans – Center Zatrajnostni Razvoj, Z.O.O – ZT | Pime |
Espanya | Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari – CREDA | Centre de Recerca |
Espanya | Ainia | Pime |
Espanya | ANECOOP Sociedad Cooperativa | Empresa |
Espanya | Asociación Organización de Productores Pesqueros Peix Blau de Catalunya – OPPPB | Associació |
Espanya | PNO INNOVATION SL | Consultora |
Alemanya | Collaborating Centre on Sustainable Consumption and Production GGMBH – CSCP | Organitzación sense ànim de lucre |
Alemanya | GmbH | Empresa |
Portugal | MC Shared Services SA – MC | Empresa |
Portugal | Modelo Continente Hipermercados SA – MCH | Empresa |
EL ROL DE CREDA
TASCA
CREDA té dues tasques principals dins del projecte BREADCRUMB:
- Validació del model basat en agents (ABM) mitjançant el joc de rol (RPG).
- Estimació d’un model econòmic per analitzar com els canvis a l’estàndard de màrqueting en qualsevol pas de la cadena de subministrament afecten la generació de residus alimentaris durant aquesta.
NOVETATS
CREDA participa en un nou projecte europeu: BREADCRUMB
Iniciem un nou projecte del programa Horizon Europe que té per objectiu evitar la generació de pèrdues alimentàries a causa de les normes de comercialització instaurades al sector agroalimentari.