Publicat el 29 de setembre de 2020
Aquest any es celebra per primera vegada el Dia Internacional de la Conscienciació sobre la Pèrdua i el Malbaratament dels Aliments. Des de CREDA hem volgut recollir la nostra contribució a aquesta lluita durant gairebé una dècada, el nostre punt de partida en un dia com avui. Hem fet molta feina, revisar-la avui ens fa veure la que queda per fer i ens ratifica en el nostre compromís de seguir-hi treballant.
CREDA és el grup que ha liderat la recerca en les pèrdues i el malbaratament alimentari (d’ara endavant PMA) des de la UPC, amb una visió́ d’analitzar i valorar el problema de les PMA al llarg de la cadena alimentaria, des del camp fins a les llars o en el canal HORECA. A més, som un centre de recerca amb una extensa xarxa d’actors implicats amb la prevenció i la reducció de les PMA, així́ com l’aprofitament dels aliments al llarg de la cadena de valor: associacions de productors, cooperatives, industries, empreses, administracions i entitats.
A Catalunya, CREDA ha estat un agent científic clau en l’assessorament al govern sobre polítiques publiques de prevenció́ i reducció́ de PMA, participant com a assessor tècnic en la Comissió́ Inter departamental per la coordinació́ de la redacció́ de la proposició́ de Llei 3/2020, de l’11 de març, de la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris al Parlament de Catalunya. D’altra banda, s’ha posicionat com un agent líder en recerca per diferents entitats públiques catalanes (Departament d’Agricultura, Pesca i Ramaderia, Agencia de Residus de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Agència de Residus de Catalunya) elaborant diversos estudis presentats a continuació. Com a última fita cal destacar que el director del CREDA ha estat elegit director de la “Càtedra UPC-Mercabarna per la lluita contra el malbaratament alimentari” atorgada a la UPC, a la qual CREDA serà responsable de la part científica.
2015-2019 | REFRESH (Resource Efficient Food and dRink for the Entire Supply cHain) El CREDA ha participat com a partner a REFRESH, un projecte HORIZON 2020 de la Comissió́ Europea que se centra en la reducció́ dels residus alimentaris evitables i en la valorització́ dels aliments amb la finalitat de fer front a aquest problema al llarg de la cadena de valor des d’un enfoc innovador i sistèmic. CREDA va contribuir al WP2 i WP1, els resultats dels quals els podeu trobar en aquests links: WP2 “Participació d’empreses” WP1 “Entenent als consumidors” |
2015-2019 | Plataforma REFRESH Espanya CREDA ha coordinat i creat la plataforma REFRESH Espanya, una plataforma col·laborativa basada en l’establiment d’acords voluntaris entre diferents actors de la cadena agroalimentària per actuar en la prevenció́ de les PMA a tota Espanya. Aquest tipus de plataformes són un mètode d’eficàcia demostrada per aconseguir objectius comuns mitjançant la feina conjunta dels actors implicats. Gràcies a la plataforma CREDA ha organitzat diverses trobades entre actors de l’àmbit espanyol així com un curs internacional sobre les PMA amb col·laboració amb el WRAP i el CIHEAM-IAMZ i diversos estudis: – Estudi sobre quantificació́ de PMA en el sector fruiter, titulat Diagnosi de les pèrdues i el malbaratament alimentari a la producció́ primària, l’agroindústria i la distribució́ a l’engròs de préssecs i nectarines (Vidal-Monés, et al.2018) – Projecte pilot de prevenció́ de malbaratament alimentari en restauració́ col·lectiva de grans esdeveniments (Gastrofira) – Experiment sobre la percepció́ ciutadana sobre les alternatives de valorització́ alimentàries Course: Food loss and waste reduction and management. |
2016 | Protocol per la quantificació del malbaratament alimentari a Catalunya (CREDA-UPC-IRTA & UAB, no publicat) Proposta metodològica per a la quantificació del malbaratament alimentari en el sector primari, l’agroindústria i el comerç a l’engròs a Catalunya és un protocol de treball per definir una metodologia de quantificació del malbaratament alimentari que es pot adaptar als diferents sectors i etapes de la cadena. L’estudi ha estat elaborat pel CREDA conjuntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona per encàrrec de l’Agència de Residus de Catalunya. |
2017 | Diagnosi de les pèrdues i el malbaratament alimentari a la producció primària, l’agroindústria i la distribució a l’engròs de préssecs i nectarines Aquest estudi té com a objectiu realitzar una diagnosi de les pèrdues i el malbaratament alimentari dels préssecs i nectarines a Catalunya en les etapes de producció primària, transformació i distribució a l’engròs. Diagnosi de les pèrdues i el malbaratament alimentari a la producció primària, l’agroindústria i la distribució a l’engròs de préssecs i nectarines 2017 (Vidal-Mones, Reinoso & Diaz-Ruiz, 2018) |
2017 | Projecte INTERREG Ecowaste4food CREDA participa com a membre del Comitè̀ Estratègic Català̀ del projecte INTERREG Ecowaste4food. A Catalunya, en el marc de l’Ecowaste4food s’ha desenvolupat el Pla d’Acció́ per a la prevenció́ del malbaratament alimentari a Catalunya 2019-2020. |
2018 | Tesi doctoral Understanding food waste behaviours along the food supply chain: a multilevel approach (Diaz- Ruiz) Diaz-Ruiz R, Costa-Font M, Gil JM (2018a) Moving ahead from food-related behaviours: an alternative approach to understand household food waste generation. J Clean Prod 172:1140–1151. doi: 10.1016/j.jclepro.2017.10.148 Diaz-Ruiz R, Costa-Font M, López-i-Gelats F, Gil JM (2019) Food waste prevention along the food supply chain: A multi-actor approach to identify effective solutions. Resour Conserv Recycl 149:249–260. doi: 10.1016/j.resconrec.2019.05.031 Diaz-Ruiz R, Costa-Font M, López-i-Gelats F, Gil JM (2018b) A sum of incidentals or a structural problem? The true nature of food waste in the metropolitan region of Barcelona. Sustain 10:. doi: 10.3390/su10103730 |
2018 | Article tècnic: Què és el malbaratament alimentari? Les investigadores del CREDA han contribuït en varies publicacions, com la del Dossier Tècnic del DARP fent difusió de la problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari. Què és el malbaratament alimentari? Per Raquel Diaz-Ruiz. |
2019 | Assessorament tècnic per a la Proposició́ de Llei per a la Prevenció́ de Pèrdues i Malbaratament Alimentari del Parlament de Catalunya El CREDA participa com assessor tècnic en l’elaboració́ de la Proposició́ de Llei 3/2020, de l’11 de març, de la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris. |
2019 | Pla Estratègic de l’Alimentació́ de Catalunya (PEAC) El PEAC és l’eina de govern que ha de posar les bases per assolir el Pacte Nacional de l’Alimentació́, determinant objectius, accions i indicadors pel període 2020-2025 en el camp de l’alimentació́ i els seus àmbits tranversals. El CREDA participa en la fase de diagnosi tècnic com agent científic per identificar els reptes, punts forts i aspectes de millora en els eixos de Sostenibilitat i Malbaratament Alimentari, entre d’altres. |
2019 | Guia per a la implantació d’un pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries (CREDA-UPC-IRTA & DARP) El CREDA, conjuntament amb el DARP ha elaborat un document de referència que proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari i inclou recomanacions específiques per a les baules de producció primària, comerç a l’engròs i transformació amb exemples concrets. El projecte té com a objectiu principal ajudar a les empreses agroalimentàries en l’elaboració i la implantació d’un Pla que posi de manifest el compromís de les empreses en la lluita contra les pèrdues i el malbaratament d’aliments. Guia per a la implantació d’un pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries |
2019 | Diagnosi de les pèrdues i el malbaratament alimentari al sector fruiter: quantificació, anàlisi d’impacte ambiental i econòmic (CREDA-UPC-IRTA & GIRO-IRTA, no publicat.) El present estudi es proposa millorar el coneixement sobre la quantificació de les pèrdues i el malbaratament alimentari en la cadena de valor del sector fruiter. S’aborda la cadena de valor des de la producció primària fins al comerç a l’engròs, passant per la transformació i la xarxa de distribució gratuïta a Catalunya. El projecte l’ha realitzat el CREDA conjuntament amb el Grup de Residus Orgànics (GIRO) de l’IRTA per encàrrec del DARP en col·laboració amb l’Agència de Residus. Diagnosi de les pèrdues i el malbaratament alimentari a la producció primària, l’agroindústria i la distribució a l’engròs dels préssecs i les nectarines. |
2019 | Prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari: fitxes sobre oportunitats d’aprofitament alimentari en els principals sectors agroindustrials catalans (VT-IRTA & CREDA-UPC-IRTA, no publicat) L’objectiu principal de l’estudi és establir una metodologia per identificar les oportunitats de prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari (PMA), així com d’aprofitament i/o valorització dels residus alimentaris de major rellevància al sector agroalimentari de Catalunya. Per complir amb aquest objectiu, s’han seleccionat tres sectors agroalimentaris estratègics a Catalunya, a partir dels quals s’han identificat els fluxos de residus de cada sector i s’han presentat fitxes amb les oportunitats d’aprofitament i valorització alimentaries identificades a Catalunya i internacionalment. |
2020 | Estudi de l’impacte del COVID-19 al malbaratament alimentari a les llars (estudi en curs no publicat) Es tracta d’un estudi internacional que avaluarà l’impacte del la pandèmia del COVID-19 entre d’altres coses, en el malbaratament produït a les llars del total d’aliments, de fruits, verdures i tubercles, a Espanya, Itàlia, Alemanya i als Estats Units. |
2021 | Tesi doctoral Assessing the potential of food loss and waste prevention measures as contributors for sustainable diets (Vidal-Monés, en curs – previst 2021) Estudi d’avaluació del potencial de les nudging strategies en la prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars; 1) Creació del blog amb recursos per a escoles: Escoles contra el malbaratament alimentari 2) Organització de la jornada PATT: Prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars metropolitans |