CREDA realitza la quantificació del malbaratament de fruites i hortalisses de Mercabarna

  • La Càtedra UPC-Mercabarna, junt amb 15 voluntaris, ha portat a terme el recompte de les pèrdues de fruites i hortalisses dins el mercat.
  • Els resultats obtinguts han permès classificar la matèria orgànica en ‘aprofitable pel consum humà’ i ‘no aprofitable’.
Publicat a 01 d’agost de 2023

El Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) ha portat a terme la segona quantificació del malbaratament de fruites i hortalisses de Mercabarna de 2023. En el marc de la Càtedra UPC-Mercabarna, el centre de recerca ha comptat amb un total de 15 voluntaris, majoritàriament estudiants de grau de l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona de la UPC (EEABB).

El procés de quantificació es basa a comptar i mesurar les observacions i accions que s’han portat a terme dins del mercat català per així poder expressar numèricament la magnitud dels seus efectes. En aquest cas, els estudiants i professionals van quantificar les pèrdues de fruites i hortalisses a mitjan mes de juliol.

Una vegada expressades les magnituds del malbaratament d’aquests productes, l’equip responsable pot passar a determinar el potencial de recuperació de fruites i hortalisses que té Mercabarna, fent una classificació de la matèria orgànica que és descartada pels majoristes de la Unitat Alimentària en dues categories: aprofitable pel consum humà i no aprofitable.

 

Inicis de la Càtedra

La Càtedra UPC-Mercabarna va ser creada com eina de col·laboració entre universitat i mercat el 2020. Va néixer amb l’objectiu d’estudiar i diagnosticar la situació i les causes del malbaratament alimentari a Catalunya. Així, la Càtedra analitza aspectes com el malbaratament en la distribució majorista i detallista de la cadena agroalimentària, o l’ús d’eines innovadores i sostenibles que redueixin els excedents i l’aprofitament alimentari.

L’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i Biosistemes de Barcelona (EEABB) és l’encarregada de gestionar el correcte funcionament d’aquest projecte, que uneix empresa i universitat per mitjà del CREDA. Les principals tasques de la Càtedra són: diagnosicaracterització i quantificació del malbaratament alimentari.

Un dels beneficis d’aquesta col·laboració és la introducció d’alumnes i futurs professionals al món laboral, ja que permet formar-los en les àrees de treball i recerca relacionades amb el seu objectiu final.

Estàs estudiant? T’agradaria participar en alguna de les activitats que realitza la Càtedra?

Comments are closed