- HealthyW8 forma part del programa Horizon Europe de la Comissió Europea i té l’objectiu de desenvolupar iniciatives de detecció precoç mitjançant l’ús d’avantatges tecnològics que donin suport a les decisions clíniques, ambientals i polítiques
- L’investigador principal del CREDA al projecte, Zein Kallas, assegura que “amb aquest projecte el que es pretén és valorar quin és el cost d’una dieta saludable i la seva implicació en les intervencions de salut de les persones amb obesitat”
El Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) és un dels socis participants del nou projecte europeu per la prevenció de l’obesitat en etapes vulnerables de la vida. La iniciativa HealthyW8, emmarcada en el programa Horizon Europe de la Comissió Europea, té per objectiu crear iniciatives i intervencions de detecció precoç adaptades a factors com el context personal, el medi ambient, les preferències dietètiques i la tecnologia digital, entre d’altres. D’aquesta manera, HealthyW8 busca promoure un menor risc de sobrepès en tota Europa en complementar les decisions clíniques, ambientals i polítiques amb l’ús de tecnologia.
El projecte té com a públic objectiu a totes les persones que estiguin en etapes de transició, és a dir, aquelles fases de la vida en les que el cos humà presenta canvis biològics: escolars (5 – 10 anys, i els seus pares), joves adults (18 – 25 anys) i avis (>65 anys). Per avançar en el desenvolupament de HealthyW8, els socis participants realitzaran estudis i anàlisis a determinades mostres d’aquestes poblacions per desenvolupar una aplicació dietètica digital amb la finalitat de facilitar un bessó digital que permeti personalitzar les intervencions segons les característiques, comportaments i estils de vida individuals.
Així, la participació del CREDA al projecte HealthyW8 està dirigida per Zein Kallas, Doctor en Economia Agroalimentària, i es basa en “analitzar el comportament de 110 famílies de Catalunya amb nens i nenes d’entre 7 i 12 anys mitjançant un experiment d’intervenció d’eines digitals i tecnològiques de prevenció d’obesitat“. L’objectiu final de la tasca és “descobrir quin és el paper que juguen els factors socioeconòmics i els marcadors biològics en l’obesitat infantil“.
Per Kallas, iniciatives com aquesta “contribueixen a entendre millor els impulsors d’aquesta malaltia en la infantesa i les intervencions de tots els implicats des de les famílies fins a l’administració pública“. Així mateix, “amb HealthyW8 pretenem valorar quin és el cost d’una dieta saludable i la seva implicació en les intervencions de salut de les persones amb obesitat“.
Actualment, més del 30% dels ciutadans de la Unió Europea que es troben en aquestes etapes vulnerables i de transició, corren un major risc de passar d’un pes saludable al sobrepes, i, en conseqüència, a l’obesitat. Aquest és un problema que segons l’‘Informe Regional sobre l’Obesitat 2022’ fet per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) afecta a més de la meitat de la població adulta del continent, i, que, a més, pateix 1 de cada 3 nens.
Amb HeatlhyW8, la Comissió Europea pretén implementar les plataformes i eines necessàries a la vida d’aquelles persones en risc com a prevenció. D’aquesta manera, a mitjà termini, els socis de la iniciativa estimen que amb 200.000 usuaris es podrà arribar a evitar al voltant de 10.000 casos d’obesitat per any.
La iniciativa està liderada per l’Institut de Salut de Luxemburg (Luxemburg) i compta amb una cartera de 23 socis de 9 països: Alemanya, Bulgària, Dinamarca, Luxemburg, Espanya, Itàlia, Països Baixos, Portugal i Romania. La representació d’Espanya està repartida entre la consultora Kneia (Barcelona), la Fundació Institut de Recerca Sanitària de les Illes Balears (Palma, Mallorca), el Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó (Saragossa) i el CREDA (Castelldefels).
HealthyW8 compta amb un pressupost total de 10.001.182€, finançat per la Unió Europea. El projecte, que s’iniciarà el dia 1 de juny de 2023, té per objectiu finalitzar el 2028.