El CREDA participa en un projecte europeu que promou la compra d’aliments locals amb la fi de reduir el malbaratament

  • El projecte FoodMAPP, que forma part del programa Horizon Europe – Marie Slodowska-Curie Actions (MSCA) de la Comissió Europea, permetrà als consumidors trobar i comprar aliments locals per mitjà d’una APP
  • Per Djamel Rahmani, llíder de la participació del CREDA, la iniciativa contribuirà a millorar l’eficiència del sistema alimentari, reduint el malbaratament i estalviant recursos naturals
Publicat a 14 de març de 2023

El Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) participa en el projecte FoodMAPP, una iniciativa impulsada per la Comissió Europea dins del programa d’ajudes a la investigació Horizon Europe – Marie Slodowska-Curie Actions (MSCA). El projecte, que es va iniciar el passat 1 de març de 2023, té per objectiu reduir la quantitat d’aliments desaprofitats, de manera que vol transformar el seu subministrament, facilitant un intercanvi transparent entre productors i processadors locals i consumidors.

Per portar a terme el projecte FoodMAPP, es recopilarà informació comercial de totes les parts interessades per així comprendre què és allò que demanda el mercat i quines són les preferències dels consumidors. A partir d’aquí, es crearà una plataforma digital dinàmica (APP) formada per mapes de cerca que permetran als consumidors identificar punts d’aliments locals en temps real, així s’escuerçaran les cadenes de subministrament per facilitar la venda directa als consumidors.

La participació del CREDA està liderada per Djamel Rahmani, Doctor en Anàlisi Econòmica i Estratègia Empresarial. Per a ell, “FoodMAPP és un projecte de staff exchange que permetrà combinar i compartir coneixements entre països i diferents disciplines per millorar la sostenibilitat i la resiliència del sistema alimentari”. D’aquesta manera, “la iniciativa contribuirà a millorar l’eficiència de la cadena, reduint el malbaratament alimentari, i, per tant, estalviant recursos naturals”.

En referència al paper que desenvoluparà CREDA, Rahmani explica, “es basarà a donar suport a tres activitats: (1) al desenvolupament de protocols de recollida de dades tant de productors com de consumidors; (2) a la recollida i anàlisi d’aquestes dades; i (3) al suport i supervisió als trasllats (secondments)”.

Amb aquesta iniciativa, la Comissió Europea pretén reduir la quantitat d’aliments que són desaprofitats, al mateix temps que es redueix l’impacte mediambiental, ja que actualment, el 26% de les emissions mundials de carboni són degudes al transport d’aliments, registrant una mitjana de 171 km des de la granja fins a la taula.

El projecte FoodMAPP està liderat per la Facultat d’Enginyeria Elèctrica i Computació de la Universitat de Zagreb (Croàcia) i compta amb un total de 6 socis: la Universitat de Gant (Bèlgica), la Universitat d’Eötvös Loránd (Hongria), la Universitat de Bournemouth (Regne Unit), el Centre de Recerca de l’Institut Paul Bocuse (França), la companyia Ronge & Partner GMBH (Àustria) i el CREDA (Espanya).

FoodMAPP (enllaç a la web oficial del CORDIS) ha rebut un total de 441.600 € de finançament per part de la Unió Europea i té per objectiu finalitzar el febrer de 2027.

Comments are closed