- Durant els dies 26, 27, 28 i 29 de juny La Salle – Universitat Ramon Llull de Barcelona va acollir el congrés internacional compromès amb el desenvolupament sostenible
- La Càtedra UPC-Mercabarna va presentar el projecte Foodback i la biblioteca digital de la UPC per donar una segona vida a aliments no comercialitzables que són aptes pel consum humà
El passat mes de juny es va celebrar la Triple Helix XXI Conference, una trobada entre universitats emprenedores i compromeses amb el desenvolupament sostenible que tenen per objectiu vincular l’educació, la recerca i la innovació entorn dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i els criteris ESG (environmental, social and governance).
Durant la conferència, que va tenir lloc entre el 26 i el 29 de juny a La Salle – Universitat Ramon Llull de Barcelona, es van organitzar sessions especials entorn de tres agents de la Triple Helix, govern, acadèmia i indústria, per cada un dels ODS. Les iniciatives pretenien desenvolupar estratègies, pràctiques i solucions als desafiaments exposats per mitjà d’accions conjuntes dels 3 agents.
El Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) va participar en la sessió centrada en l’ODS 2: Fam Zero; junt amb Mercabarna, per promoure el projecte Foodback que va crear el mercat català el 2022. Aquesta iniciativa té com a focus principal l’aprofitament de fruites i hortalisses que no es poden comercialitzar, però que són aptes pel consum humà.
En representació de la Càtedra UPC-Mercabarna, l’Investigador en Economia Agroalimentària de CREDA, Djamel Rahmani, i la Responsable del Departament de Sostenibilitat de Mercabarna, Milagros Paseta, van presentar el projecte Foodback i les implicacions de la UPC en la cerca de solucions a l’ODS 2.
Així, a la seva exposició, Rahmani va presentar la iniciativa de la biblioteca digital de la UPC de recollir una secció sobre el malbaratament alimentari, essent així la primera en tot el territori espanyol. Aquest apartat inclou 8 seccions: inici, articles, base de dades, llibres, treballs acadèmics, normes, projectes i bones pràctiques.
Projecte Foodback:
La iniciativa Foodback és una de les principals parts del sistema de gestió de residus vegetals de Mercabarna que tenen per objectiu recuperar els excedents de fruites i verdures per donar-los una segona vida i distribuir-los entre les persones vulnerables. Així, Foodback coordina el repartiment dels aliments aprofitables entre 200 ONGs i menjadors socials.
Els socis que col·laboren en aquesta iniciativa són:
- Fundació Formació i Treball.
- Banc d’Aliments.
- Creu Roja.
- Càritas.
- Programa Alimenta Barcelona.
A més, Foodback compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació ‘La Caixa’.