Publicat el 11 de maig de 2020
I arriba el nou #COVIDByte, el sisè. Avui parlem de l’enfocament One health per lluitar contra la COVID-19 promovent la biodiversitat
El COVID19 ha afectat als nostres modes de vida actuals i ens ha posat en alerta sobre la capacitat que tenim com a societat per a adaptar-nos a les crisis, de ser més resilients. No n’hi ha prou amb gestionar només aquesta situació present, sinó que hauríem de reflexionar com ens organitzem com a societat en la “nova normalitat” que s’aveïna.
En l’últim informe d’Economia de la Biodiversitat, dut a terme pel professor Partha Dasgupta al Regne Unit, s’evidencia la importància de la biodiversitat per a les nostres societats, un dels elements que sustenten l’economia, el nostre sistema alimentari i el nostre benestar. La pèrdua de biodiversitat representa una amenaça per a la salut de les nostres societats futures, augmentat la vulnerabilitat cap a elements externs com la propagació de virus. Alguns experts adverteixen que la simplificació dels processos ecològics i la reducció en la diversitat d’espècies, disminueix moltes de les funcions que abans complien aquests ecosistemes, com la protecció davant virus i altres agents infeccisos. Aquestes funcions dels ecosistemes són difícilment substituïbles per institucions o organitzacions socials. Per tant, protegir els ecosistemes ha de ser un objectiu prioritari en el futur en matèria de salut.
En aquesta línia, l’enfocament One health proposa una visió integrada de la salut humana, animal i dels ecosistemes per enfrontar els reptes futurs en matèria de Salut Pública. Suposa un canvi global de paradigma, en adquirir una perspectiva multidisciplinària per a afrontar futurs reptes com la propagació de zoonosi, la resistència a substàncies antimicrobianes i la seguretat alimentària. En qüestió alimentària, adoptar aquesta visió implicaria reforçar els sistemes alimentaris sostenibles que incloguin el manteniment de la biodiversitat i la preservació dels ecosistemes en la producció d’aliments saludables i nutritius.
El model actual de producció alimentària està estretament lligat amb la degradació del sòl, la sobreexplotació dels aqüífers, la pèrdua de la biodiversitat i la desforestació, a causa de la seva dependència dels productes químics i els combustibles fòssils. Per tant, cal pensar com serà la nova normalitat alimentària, els principis en els quals es basarà i la forma en què s’integrarà la visió One health per a preservar els nostres ecosistemes i alhora assegurar l’accés a l’alimentació segura i de qualitat. Una tasca on l’agroecologia i les pràctiques de gestió sostenibles tenen molt a oferir, en basar el seu model en la interdependència dels sistemes naturals. No hi ha dubte que la cooperació entre enfocaments diversos i les fórmules innovadores serà necessàries per a construir la manera d’alimentar-nos en el futur.
La sèrie dels #COVIDBytes:
0. Introducció (13 d’abril)
1. COVIDByte #1 (14 d’abril)
2. COVIDByte #2: Ajudes al Sector (22 d’abril)
3. COVIDByte #3: Canvis en el Consum (28 d’abril)
4. COVIDByte #4: Impacte en els Preus (28 d’abril)
5. COVIDByte #5: La Importància dels Temporers (6 de maig)
6. COVIDByte #6: L’enfocament One health (11 de maig)
7. …
Estigueu atents a les notícies del nostre web per accedir a aquests útils paquets d’informació a mesura que es publiquen!
Segueix-nos també a Twitter!