Publicat el 28 d’abril de 2020
Estem molts contents de presentar el quart #COVIDByte, sobre impactes en els preus durant la crisi del COVID-19
Des del CREDA-UPC-IRTA volem participar en el debat sobre l’impacte de la crisi del COVID-19 en el sector de l’alimentació.
Aquests dies de confinament, hem aprofitat per fer un anàlisi de les conseqüències que pot estar tenint aquesta crisi sobre els preus de la poma i la pera en les diferents baules de la cadena de valor a Catalunya.
Els resultats obtinguts indiquen que, en general, durant la crisi del COVID-19 els preus de la poma i la pera a Catalunya han tendit a pujar en totes les baules de la cadena de valor analitzades. No obstant això, els resultats no permeten associar l’evolució dels preus, necessàriament, al període de crisi.
De les baules analitzades, la dels minoristes i la dels majoristes de Mercabarna, són les que creiem que presenten una diferència de preus més clara entre el període que portem de crisi del COVID-19 i l’anterior a la crisi. Els preus de les centrals fructícoles pensem que no han evolucionat de la mateixa manera per l’existència d’acords previs entre elles i les cadenes de distribució. Possiblement, si disposéssim dels preus a sortida de central fructícola diferenciats pel tipus de client (per exemple, preus de venda a cadenes de distribució i preus de venda a majoristes de Mercabarna) s’observarien diferències.
L’anàlisi dels factors que hi ha al darrera de l’evolució dels preus de cada baula és necessari per saber en quina mesura els preus han variat a causa de la crisi del COVID-19. Entre aquests factors hi podem trobar, entre d’altres, l’increment de la demanda, la disminució de l’oferta o l’augment dels costos associats a les mesures que les empreses han adoptat per intentar frenar la propagació del virus. Malgrat que aquest anàlisi dels factors va més enllà de l’objectiu d’aquesta nota, analitzant la informació que publica Mercabarna, hem observat un fort increment de les vendes de pera d’hivern en aquest mercat durant els mesos de març i abril d’aquest any 2020, respecte el mateix període de l’any anterior. Concretament, s’observa un augment del 42,1%, mentre que en els mesos de gener i febrer va ser del 6,7%. En el cas de la poma Golden, l’increment has estat més modest, de l’11,9% mentre que la variació en els mesos de gener i febrer va ser del 5,0%.
Text complet: Preu Poma i Pera_COVID19.pdf
La sèrie dels #COVIDBytes:
0. Introducció (13 d’abril)
1. COVIDByte #1 (14 d’abril)
2. COVIDByte #2: Ajudes al Sector (22 d’abril)
3. COVIDByte #3: Canvis en el Consum (28 d’abril)
4. COVIDByte #4: Impacte en els Preus (28 d’abril)
5. COVIDByte #5: La Importància dels Temporers (6 de maig)
6. COVIDByte #6: L’enfocament One health (11 de maig)
7. …
Estigueu atents a les notícies del nostre web per accedir a aquests útils paquets d’informació a mesura que es publiquen!
Segueix-nos també a Twitter!