ECOPAP

Foment de pràctiques d’economia circular en la gestió dels residus plàstics

QUÈ ÉS ECOPAP?

El projecte ECOPAP (Economia Circular per a l’Optimizació dels Plàstics Agroalimentaris del Penedès) busca fomentar la capitalització de les accions i resultats generats en projectes de recerca i innovació, que ajudin a afrontar el repte de la gestió dels residus plàstics al sector agroalimentari, a les diverses comarques penedesenques (Garraf, Alt i Baix Penedès, part de l’Anoia).

OBJECTIUS

ECOPAP pretén difondre solucions d’economia circular per així:

TWITTER

@ecopap

PER QUÈ?

Amb la difusió d’aquestes innovacions, es fomentaran avenços cap a una gestió més circular i econòmicament competitiva dels residus plàstics, a les cadenes de valor agroalimentàries regionals.

METODOLOGIA

En concret, s’implementaran les metodologies validades i els resultats obtinguts al projecte Interreg Mediterranean Blue Bio Med, per a quatre cadenes de valor presents a les comarques penedesenques: la DO Penedès, la DOP Siurana, les Confraries de Pescadors, la IGP Gall del Penedès.

Per a cada una d’aquestes, s’identificarà amb un mapatge d’actors les necessitats del sector i projectes amb innovacions aplicables al repte. En segon lloc, es realitzaran tallers per a co-dissenyar la implementació de les solucions. Per a cada una d’aquestes etapes s’inclourà actors de la cadena de valor, investigadors i investigadores que estiguin desenvolupant innovacions d’interès per a la cadena, i representants de l’administració pública.

Els resultats es plasmaran en una plataforma digital que faciliti el contacte entre oferta i demanda d’aquestes solucions. Per al desenvolupament d’aquesta plataforma es compta amb la col·laboració d’una agència de comunicació científica especialitzada.

DURADA

30 de Juliol 2022 – 17 de Juny 2024

WEB DEL PROJECTE

www.projecteecopap.cat

El projecte ECOPAP respon als següents Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS):

El projecte ECOPAP està finançat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) i cofinançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014 – 2022.

Forma part del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014 – 2022 (PDR).

EL ROL DE CREDA

TASCA

L’equip del CREDA aplica les següents tasques per a cada cadena de valor:

  • Identificar amb un mapatge d’actors les necessitats del sector i projectes amb innovacions aplicables al repte.
  • Realitzar dos rondes de tallers multi-actor: la primera prioritzarà les necessitats davant del repte, i la segona treballarà en la implementació d’innovacions.
  • Coordinar la disseminació dels resultats amb l’agència de comunicació, amb la plataforma digital.

NOVETATS

Presentem les innovacions exposades als ‘Tallers d’Innovació i Transferència de Coneixement’

En una segona ronda dels tallers, el projecte ECOPAP liderat pel CREDA presentarà les innovacions i alternatives als plàstics comentades durant la primera jornada, amb l’objectiu de fer el pas i implementar-les a tota la cadena de valor dels sectors: del vi, l’oli, el peix i l’aviram.

Impulsem dos ‘Tallers d’Innovació i Transferència de Coneixement: Plàstics al sector Agroalimentari’

Des del CREDA i junt amb el Departament d’Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural (DACC) hem llançat dos tallers per posar en comú i compartir les alternatives a l’ús de plàstics en tota la cadena de valor de productes dins el sector com per exemple: el vi, l’oli, el peix i l’aviram.