El Consell de Ministres aprova el projecte de Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari

  • La FAO destaca que aproximadament el 30% dels aliments produïts en el món són desaprofitats.
  • La proposta de llei se centra en la prevenció i conscienciació de tots els actors implicats a la cadena alimentària, des de la producció fins al consum.
Publicat a 12 de gener de 2024

El Consell de Ministres ha aprovat el projete de la Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari, una proposta que ja era present durant la darrera legislatura, però que fins ara no s’havia aprovat.

Les dades recollides per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) destaquen que aproximadament el 30% dels aliments produïts en el món són desaprofitats. Tot i que a Espanya, l’any 2022 la taxa de malbaratament total va disminuir un 6% respecte de l’any anterior, encara queda treball.

Aquest projecte de llei arriba com el primer marc legal pel conjunt de l’estat espanyol per prevenir pèrdues i malbaratament, ja que, segons el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, el desaprofitament “encareix els béns de primera necessitat, malgasta recursos naturals i augmenta els residus i l’impacte ambiental”.

Des del ministeri destaquen que “les principals causes es relacionen amb errors a la planificació i al calendari de collita, l’ús de pràctiques de producció i manipulació inadequades, la deficiència en les condicions de magatzem, males tècniques de venda al detall i comportaments inapropiats dels consumidors i consumidores”.

Així, proposen una jerarquia de prioritats pels aliments que esdevinguin malbaratats:

  1. Redistribució pel consum humà.
  2. Transformació d’aliments (sucs o melmelades).
  3. Ús per l’alimentació animal o fabricació de pinsos.
  4. Utilització com subproductes a altres indústries.
  5. Obtenció de compost o biocombustibles.

L’enfocament d’aquest projecte de llei se centra en la prevenció i la conscienciació de tots els actors de la cadena alimentària, de manera que es faci un ús eficient dels aliments, es reutilitzin els subproductes i es contribueixi a satisfer les necessitats alimentàries de la població més vulnerable.

Alguns dels canvis i propostes de millora que recull són: (1) la creació de línies de venda de productes descartats per l’estètica, (2) la promoció del consum de productes de temporada, de proximitat o ecològics, o (3) la venda de productes amb data de caducitat pròxima.

Aquesta futura llei s’ha desenvolupat en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030.

Comments are closed