Comença la primavera: hora de netejar l’organisme!

CREDA – Amèlia Sarroca

Arriba la primavera i amb ella el dia llarg, les temperatures més càlides, les ganes d’estar el dia a fora… ens reactivem igual que ho fa l’horta i els fruiters, després de la letargia hivernal. És un bon moment per desintoxicar el cos, i eliminar els excessos que hàgim pogut tenir durant el fred, amb un alt consum de carbohidrats, greixos i productes d’origen animal. Augmenten les funcions de desintoxicació i neteja de l’organisme.

Les hortalisses i fruites que trobem en aquesta època, són riques en antioxidants i altres vitamines, que ens ajuden a agafar el ritme. Algunes tenen una temporada curta i ajustada, així que cal tenir clar el calendari (tot i que és variable segons la calor que toqui, per tant, guieu-vos pel que veieu a les parades dels mercats de pagesia o mercats municipals).

Tot i això, val la pena aprofitar encara les darreres brassicàcies (bròquils, cols de Brussel·les o kale) que són riques en glucosinolats (valuós agent anticancerós, segons diversos estudis), dolces i que permeten múltiples preparacions (al vapor, saltejades, en púding, gratinades…). Són els darrers mesos de la carxofa, amb la calor, s’anirà fent amb un interior menys ferm i, per tant, menys aprofitable i de textura no tan bona, cal aprofitar, ja que tocarà esperar més de mig any a tornar-ne a trobar, i són un bon inici de desintoxicació, digestió de greixos (per tant, ajuden al control del colesterol) i amb un molt baix contingut calòric i propietats diürètiques.

És l’època de pastanagues i cebes tendres (encara que sí, les trobem tot l’any), i val la pena aprofitar per fer-se unes bones amanides. Potser amb una petita fermentació prèvia tipus coleslaw, juntament amb els darrers apis i bulbs de fonoll de temporada d’hivern que a l’abril costarà trobar. Si els podeu trobar ecològics, molt millor, ja que el seu contingut en enzims serà sempre molt superior i ens nodriran la microbiota com cap medicina pot fer.

Faves, pèsols i tirabecs, són llegums frescos, molt rics en fibra i proteïnes, i molt lligats a la cultura catalana. Se’n fan jornades gastronòmiques al Maresme, però val la pena comprar-ne als mercats, desgranats si tenim mandra o desgranar-los amb l’ajuda de nens i nenes. Qualsevol activitat al voltant del menjar ens uneix i el fa més plaent un cop va a la boca. En aquest sentit, anar a buscar espàrrecs silvestres és també una activitat a compartir i de contacte amb la natura. Són molt rics en fibra i diürètics, molt bons depuradors.

Deixem enrere els sucosos cítrics de l’hivern, però no per això la font de vitamina C. Les delicioses maduixes, són més riques en vitamina C que les taronges, 100 g de maduixes (i quan mengem una ració sol tenir-ne 150) tenen 60 mg de vitamina C, que és la dosis diària recomanada. Les trobem quasi tota la primavera i sobretot, busqueu-les de proximitat! Al Maresme i al Baix Llobregat en podem trobar de delicioses.

A finals d’abril comencen les nespres, àcides i dolces, amb molt suc i delicioses, que poden arribar fins al juny, però que tenen una temporada molt breu. Són riques en potassi i provitamina A, com el seu color ens indica. També per poc temps, entre maig i juny, arriben les cireres, preferides dels petits i petites i de grans. Tenen moltes antocianines (com la remolatxa) que són antioxidants d’alt poder depurador. Després, ja al maig, albercocs, nectarines i préssecs. Rics en vitamina A (els de carn groga), a la zona de l’Ordal en trobem de deliciosos, i al Baix Llobregat podem trobar bastants presseguers entre plantacions hortícoles. Sobretot, recordeu que la proximitat sempre és sinònim de millor sabor i més respecte al planeta.

 

Paguem un preu just per tots aquests productes?

La resposta és sí, cultivar fruites i hortalisses és molt costós, la feina dels pagesos i pageses requereix moltes hores i esforç. A més, els fenòmens meteorològics provoquen pèrdues de fins al 60% de produccions quan es donen gelades fora de lloc, ventades, pedregades… Cada eslavó nou de la cadena resulta d’un increment més del preu, des de cooperatives d’agricultura, als mercats centrals de fruites i verdures, les centrals logístiques dels supermercats… Tots els agents intermediaris tenen uns costos a cobrir i uns beneficis a generar amb les vendes, així com un malbaratament alimentari que és vital prevenir, però que cal imputar també.

Quina és doncs la millor manera de consumir? Ho he comentat a l’inici de l’article, de temporada. Un producte fresc, collit el més recentment possible i si pot ser comprat a parada de mercat de pagesia, millor. Però la temporada és la clau. Si compreu una pinya al mercat de pagesia, no serà de proximitat; si compreu tomàquets al febrer al mercat de pagesia, no seran de proximitat; si compreu albergínies a l’abril, no seran de proximitat; si mengeu cireres al març, no seran de proximitat.

Com dic, el millor és consumir productes del nostre voltant, de casa, que siguin cultivats en l’època adient. Però com no tothom deu estar al cas de quina és la temporada de les diferents fruites i verdures, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ens facilita un calendari que de segur us servirà. A més, així consumireu els aliments en la seva màxima esplendor de nutrients, alhora que garantireu un preu més just per l’agricultura. Dit això, si seguiu aquests consells, previndreu les pèrdues i el malbaratament alimentaris derivats de l’excés d’oferta de producte de fora, i els vostres sentits us ho agrairan.

Comments are closed