CIRCULAR AGRONOMICS

Cicles eficients de carboni, nitrogen i fòsfor en el sistema agroalimentari europeu i processos ascendents i descendents relacionats per mitigar les emissions

Una de les principals necessitats per poder continuar cultivant productes és que el sòl sigui fèrtil i saludable. Per aconseguir això, és imprescindible que es mantingui amb uns nivells establerts de carboni, nitrogen, fòsfor i potassi. En cas de no fer-ho així i tenir uns sòls amb quantitats inferiors a les adequades, s’arribaria a una situació d’ineficiència nutritiva que originaria una falta de carboni orgànic als sòls, generant, a més, una falta de nutrients a l’aigua i l’aire. El projecte Circular Agronomics ha nascut per trobar una solució a la problemàtica i reduir les emissions de Greenhouse Gas (GHG), per així millorar la sostenibilitat dels sistemes agrícoles.

Principalment, el projecte va néixer amb l’objectiu de facilitar un desenvolupament cap a economies intel·ligents, sostenibles, resilients i inclusives, que formin part de societats circulars i sense residus. Per acomplir això, Circular Agronomics treballa amb quatre ambicions:

  • Incrementar el coneixement de les variacions de carboni, nitrogen i fòsfors i el potencial per reduir els impactes mediambientals.
  • Tancar els cicles d’agricultura, des de la ramaderia fin a les terres de cultiu.
  • Ressaltar les actuacions de diferents sistemes i incrementar la sostenibilitat de la producció alimentària a la Unió Europea.
  • Contribuir a la millora de les Polítiques Agrícoles Europees proporcionant recomanacions basades en proves, dirigides pel personal agricultor i rellevants per al consum.

El projecte Circular Agronomics té com a objectiu augmentar l’eficiència en l’ús dels recursos així com la reutilització i la recuperació de nutrients en el sistema agroalimentari europeu. A la vegada, aborda els reptes ambientals associats a aquests sistemes de producció, com les emissions de GHG i d’amoníac i l’eutrofització de les aigües a causa del lixiviat de nutrients.

Per portar a terme el projecte i abordar les diferents fases, Circular Agronomics s’ha dividit en 7 paquets de treball durant els quals s’han avaluat els fluxos, existències i emissions de nitrogen i fòsfors als entorns agrícoles, ramaders i de processament d’aliments tant en l’àmbit regional com territorial, per representar diferents escenaris típics del sector a la Unió Europea a sis zones d’estudi: Catalunya (Espanya), Brandeburg (Alemanya), Lungau (Àustria), Emília-Romanya (Itàlia), Gelderland (Països Baixos) i la Regió de Moràvia Meridional (República Txeca).

Les solucions testades se centren en la realització de noves esmenes orgàniques, la millora en la gestió de cultius, de pastures i de la ramaderia, que permetin optimitzar el cicle dels nutrients i minimitzar les emissions de GHG, valorar els nutrients recuperats i el carboni.

Per poder realitzar els seus estudis, el projecte Circular Agronomics ha rebut finançament per part del programa de suport a la recerca i innovació de la Unió Europea, Horizon 2020 sota l’acord de subvenció no. 773649. A més, el projecte forma part del clúster europeu Biorefine, que contribueix a la gestió dels recursos d’una manera més sostenible.

Les entitats sòcies que han participat en la realització del projecte son:

PAIS ORGANITZACIÓ TIPUS D’ENTITAT
Espanya Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries – IRTA Organització Pública
Espanya Depuració i Enginyeria de l’Aigua – EMA Empresa
Espanya Porcs Biogas plant – PORGA Empresa
Espanya Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari – CREDA Universitat
Alemanya Centre de Competència de l’Aigua de Berlín – KWB Centre de Recerca
Alemanya Institut per Projectes Ecològics Agrícoles i Urbans de la Universitat Humboldt de Berlín – IASP Universitat
Alemanya Universitat Tècnica de Munic – TUM Universitat
Alemanya Pondus Verfahrenstechnik GmbH Empresa
Itàlia Fundació d’Estudis de Recerca – CRPA Centre de Recerca
Itàlia SOGESCA Desenvolupament Sostenible Empresa
Països Baixos Universitat i Investigació de Wageningen Universitat
Països Baixos Fertilitzants Soepenberg – SOEPENBERG Empresa
Bèlgica Sistemes de Recuperació de Nutrients – NURESYS Empresa
Bèlgica Fundació d’Inversió Rural per una Europa Sostenible – RISE FOUNDATION Fundació
República Txeca ASIO TECH Empresa
Suïssa Departament Federal d’Assumptes Econòmics, Educació i Recerca – EAER Organització Pública
Àustria Institut Federal Superior d’Ensenyament i Recerca per l’Agricultura de Raumberg-Gumpenstein – HBLFA Institut
Irlanda Autoritat de Desenvolupament Agrícola i Alimentari – TEAGASC Organització Pública
Kenya Federació d’Agricultors de l’Àfrica Oriental – EAFF Organització Pública

Durada: 1 de setembre 2018 – 28 de febrer 2023

Web del projecte: https://www.circularagronomics.eu/

Enllaç al CORDIS: https://cordis.europa.eu/project/id/773649

El projecte Circular Agronomics ha rebut finançament de l’acord de subvenció Horizon 2020 número 773649 de la Comissió Europea.

El rol de CREDA

En aquest projecte, el CREDA participa en l’anàlisi dels factors determinants i en contra de l’adopció per part del personal agricultor i ramader dels diferents sistemes de gestió sostenibles proposats per Circular Agronomics.

A més, també és responsable d’analitzar la disposició a pagar (DAP) dels consumidors i les consumidores per aliments produïts de manera sostenible, concretament, aquells produïts a partir de les tecnologies i sistemes de producció suggerits en el projecte. A Catalunya, s’inclou una anàlisi específica sobre l’impacte de les polítiques de foment de la sostenibilitat (per exemple, un impost a les emissions de CO₂) en el comportament de consum.

El projecte Circular Agronomics respon als següents Objectius de Desenvolupament Sostenible:

Equip

Investigador Principal

Equip

Leave a Reply