Petites claus per conscienciar sobre l’obesitat

Amèlia Sarroca, tècnica de suport a la recerca

Ahir, dia 4 de març, va ser el Dia Mundial de l’Obesitat, una jornada que té com a objectiu conscienciar la població dels efectes perjudicials del sobrepès l’obesitat i també evitar l’estigmatització que es pot tenir cap a les persones que es troben en aquesta situació.

Vivim en una situació en què les xarxes socials tenen gran incidència en el dia a dia, la pressió estètica sobre la població, especialment les dones, té un greu impacte negatiu sobretot en les i els adolescents. És necessari un esperit crític en l’ús de les xarxes socials i eines per poder assolir una alimentació saludable i sostenible, i una relació sana amb l’acte de menjar. Les xarxes socials tenen una clara influència en la difusió de l’alimentació, de restaurants, plats, receptes i de seguir un estil de vida. Són, per tant, eines que poden tenir una gran incidència positiva.

L’exercici, un possible remei

Però l’activitat física és un pilar important en la prevenció de l’obesitat. Fer exercici és un remei a factors emocionals que tenen un gran impacte en el sobrepès i l’obesitat. Quan fem una activitat física la ment produeix endorfines, les quals generen un estat de benestar emocional que millora l’autoconfiança i l’autoestima, a més dels beneficis físics de tenir rutines que impliquin el moviment. Potser ens pot semblar una realitat molt llunyana, però segons els resultats de l’Enquesta de Salut de Catalunya 2022, més del 38,9% dels nens i nenes de sis a dotze anys a Catalunya tenen sobrepès (el 25,2% tenen sobrepès i el 13,7% són obesos). La dificultat de l’accés a una alimentació sana i saludable és una clara limitació, però cal proveir eines per tal de tenir hàbits alimentaris i d’activitat saludables.

Projectes per aconseguir el canvi

Amb relació a tots aquests punts, HealthyW8 treballa per elaborar una eina per tal de poder prevenir el pas del sobrepès a l’obesitat, un pas que és difícil de revertir i condueix a molts problemes de salut a mitjà i llarg termini.

El CREDA va participar i dinamitzar una jornada el divendres passat (01/03), per tal de validar les millors eines a implementar en una intervenció que inclourà aspectes sociodemogràfics, psicològics/conductuals, activitat física i diferents patrons dietètics amb una recomanació de plats i compres. Així mateix, participarem en un pilot amb infants i les seves famílies, per tal d’avaluar les intervencions i validar el seu impacte.

Us convidem a prendre una perspectiva sensible amb una realitat molt present arreu del nostre continent i del conegut com a món occidental, on vivim sobrealimentats però malnodrits en molts casos. Tenim horta de proximitat, tenim agricultors i agricultores que treballen de sol a sol per poder-nos proveir d’aliments frescos, però gran part d’ells no arriben al consum final i es perden al llarg de la cadena.

Els canvis en la conducta, un gran ajut

Per altra banda, seguir les recomanacions de l’Associació Mundial d’Obesitat (WOF en sigles originals) en ser empàtics amb el problema del sobrepès i l’obesitat, especialment en l’obesitat infantil. Canviar la manera en què parlem i comuniquem sobre aquesta complexa qüestió és un pilar, que requereix centrar-se en les persones per evitar l’estigma, emprar expressions com infants amb sobrepès o que viuen amb obesitat, ja que la manera en què parlem del sobrepès i l’obesitat pot tenir un impacte significatiu en el benestar emocional de les persones afectades i les seves famílies. Tothom necessita a tothom, vivim en una societat on les relacions entre nosaltres tenen un gran impacte en el nostre dia a dia i la nostra salut mental, i en conseqüència, la salut física.

Cuidem-nos!!

Accedeix a totes les publicacions