Arriben les reines de l’hivern: coneixem les bràssiques

Amèlia Sarroca, tècnica de suport a la recerca

La Dieta Mediterrània és considerada una de les més saludables gràcies a la seva aportació en nutrients essencials, proteïnes d’origen vegetal, i baix contingut en greixos saturats i sal. Al CREDA, treballem en un ambiciós projecte amb l’objectiu de millorar l’adherència a la dieta mediterrània de tota la família: SWITCHtoHEALTHY.

Però tot i viure en un país Mediterrani, la nostra adherència a aquest model tan sa i sostenible està per veure… per això heu d’estar atents i atentes al projecte SWITCHtoHEALTHY.

Pel temps de fred, àpats calents

Especialment quan arriba el fred, tenim tendència a fer àpats més contundents, amb el malentès que un menjar més calòric ens farà passar el fred. No és així. Necessitem menjar calent, el cos ens ho demana, però això no implica pujar el contingut de greixos i carn a la nostra dieta.

La pròpia escudella i carn d’olla, conté una rica varietat de verdura, amb les cols com a gran representant de les bràssiques, que ens aporten fibra, vitamina C i uns alts components anticancerígens (els glucosinolats), la pastanaga, l’api… ben aixafats amb cigrons i amb oli d’oliva verge, són un bon plat nadalenc d’origen vegetal, amb un bon contingut en proteïna i ferro que només caldria acompanyar d’uns cítrics de postres o una amanida de fulla verda crua, per absorbir bé el ferro del llegum (no només les llenties en tenen).

Controlem les calories que mengem

Si no dueu a terme una vida sedentària, hem de consumir més calories a l’hivern, ja que gastem més en regular la temperatura corporal (homeòstasis), però en el cas d’estar assegudes i asseguts a un despatx amb calefacció, no tenim més consum ni necessitem més calories en la dieta.

L’important és garantir els nutrients que necessitem i que ens aporta la temporada. Verdures de fulla verda com les bledes, els espinacs, la ruca que trobem tot l’any, ens aporten minerals, fibra i vitamines.

Coneix millor la família de les bràssiques

I les reines de l’hivern, les bràssiques, tan variades i de les quals es fa recerca continuada per recuperar varietats tradicionals. Cols (de Nadal, paperina, de Brussel·les, blanca, llombarda, kale…) coliflors de tots colors, bimi o brocoletromanesco (la perfecció de la natura amb les seves fractals!). No us acabareu mai les receptes, hi ha moltes creatives amb varietats tant conegudes com desconegudes.

Coneixeu els espigalls? Els companys de la Fundació Miquel Agustí van ajudar a recuperar-los, una bràssica pròpia del Garraf, que fa les delícies dels qui recorden el seu gust de la infantesa. No dubteu a provar-los si aneu un dia per la zona.

Això sí, intentem apostar sempre per productes de proximitat!

Als prats del Maresme i el Baix Llobregat, comencem a veure agafar una maduresa a les plantes de faves i pèsols, llegums frescos molt rics en fibra i proteïna, molt arrelats a la cultura catalana.

No ens oblidem de la carxofa! En el millor moment de la temporada, les trobarem ben dures, sense pèls, més aprofitables i amb una diversitat de coccions increïble. Podrem trobar fins al maig, però és als mesos de fred quan més bona és. Procureu comprar la d’origen Catalunya, i si teniu sort de trobar la varietat tradicional Blanca de Tudela, donareu suport als pagesos i pageses de la zona que encara busquen salvar una varietat que fa molts anys es cultiva al Baix Llobregat i a les Terres de l’Ebre. Les carxofes ajuden a netejar l’organisme, a la digestió de greixos (per tant, al control del colesterol) i tenen baix contingut calòric i propietats diürètiques.

Així, 4 consells per a l’hivern: (1) bràssiques de totes formes i colors, (2) cítrics i verdures de fulla verda crua per portar vitamina C, (3) llegums almenys a 4 àpats cada setmana, per ajudar al cos i al planeta, i (4) carxofes dures i plenes de sabor, que us ajudaran a desinflar.

Salut, i bon hivern.

Accedeix a totes les publicacions