Una ampliació al concepte de sostenibilitat en el sector agrícola català

Bouali Guesmi, doctor en Economia Agrària, i Mahdieh Khezrinejadgharaei, doctoranda en Sostenibilitat

Moltes vegades costa trobar la definició d’un terme tan ampli i ambigu com és la sostenibilitat. Entenem a què es pot referir, però no trobem les paraules per explicar-ho. Al CREDA comptem amb un equip expert en l’àmbit que fa anys que estudia l’aplicació i adaptació de la sostenibilitat al sector agrícola català.

El Bouali Guesmi, doctor en Economia Agrària i investigador al nostre centre, mira cap a la sostenibilitat amb la idea de “trobar un equilibri harmoniós entre la protecció del medi ambient, l’equitat social i el desenvolupament econòmic”, sempre amb l’objectiu comú de “garantir una millor qualitat de vida per a les generacions presents i futures”.

Tot allò que engloba la sostenibilitat

Per aconseguir els reptes establerts en el marc de la sostenibilitat, cal actuar per mitjà de tres pilars bàsics: (1) l’ambiental, que busca preservar i protegir els recursos naturals, els ecosistemes i la biodiversitat; (2) el social, per garantir el manteniment i millora dels drets humans, la justícia social i la qualitat de vida per tothom; i (3) l’econòmic, que pretén establir una economia pròspera per suportar el benestar de les generacions actuals i futures.

Així, el conjunt de tots tres “conforma l’assoliment de la sostenibilitat dins tota societat”, assegura Mahdieh Khezrinejadgharaei, doctoranda en Sostenibilitat i investigadora en el CREDA. A més, explica com dins de cada camp també es troben dos índexs diferents, “els individuals, que mesuren la informació d’entrada i sortida per a cada agent econòmic, i els de benchmarking que defineixen les fronteres de totes les explotacions”.

Com fer de l’agricultura un sistema sostenible

Com asseguren Guesmi i Khezrinejadgharaei, tots els sectors que pretenguin ser sostenibles han d’aconseguir-ho en els tres àmbits. Per això, els experts i les expertes busquen fer del sector agrícola un sistema sostenible per mitjà de “la integració de principis i pràctiques específiques els processos de producció”, explica la doctoranda que destaca com per mitjà d’aquestes, “es pretén millorar el benestar de les comunitats agrícoles actuals i futures”.

Les pràctiques sostenibles són necessàries per aconseguir els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en el sector agrícola, des de tècniques per garantir la salut del sòl i la bona gestió de l’aigua, fins a mètodes que permetin conservar la biodiversitat, així com fer un ús eficient de l’energia. “Algunes pràctiques que es poden portar a terme dins aquests àmbits són la rotació de cultius, la recollida d’aigua de pluja, la reducció de l’ús de pesticides o l’adopció de fonts d’energia renovables”, assegura Guesmi.

Tot i això, l’investigador remarca que el principal problema és que segons la literatura “hi ha al voltant de 90 possibles indicadors que es podrien utilitzar per a l’anàlisi sostenible”, fet que implica una delimitació prèvia que estableixi un marc metodològic específic per cada cas.

L’adaptació de cada projecte

‘Indicadors per avaluar la sostenibilitat de les explotacions agràries de Catalunya’ és un projecte de consultoria del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de Catalunya (DACC) on Guesmi i Khezrinejadgharaei participen en representació del CREDA, junt amb el José M. Gil, director del centre. Aquesta iniciativa neix com a eina d’avaluació del sector català dels cereals, amb l’objectiu d’estendre’s a altres orientacions agrícoles i ramaderes.

Per portar a terme el seu estudi, l’equip del CREDA va fer una delimitació per mitjà de dues bases de dades principals: la Xarxa Comptable Agrària de Catalunya (XCAC) i la Red Contable Agraria Nacional (RECAN). D’aquesta manera, el doctor assegura que “s’han utilitzat un total de 36 indicadors econòmics, 18 ambientals i 11 socials”.

En aquest cas, el pilar econòmic requereix un major nombre d’índexs d’estudi “ja que existeix una gran relació entre l’eficiència econòmica i el desenvolupament sostenible”, explica Khezrinejadgharaei que destaca com una economia sòlida “pot generar els recursos necessaris per satisfer les necessitats de totes les generacions”.

El futur de la sostenibilitat en els sectors primaris

A banda de garantir uns bons nivells de sostenibilitat en l’àmbit català, amb l’estudi del sector dels cereals el DACC pretén validar i ampliar l’enfocament a altres especialitzacions, tant de conreu com de ramaderia.

Tot i això, de cara a fer futurs estudis Guesmi reconeix que cal tenir en compte la mida de la mostra econòmica, “ja que com més gran sigui, més augmentarà l’índex de sostenibilitat”. Aquest fet implica que per analitzar petites explotacions és necessari “anar més al detall per arribar a ser més sostenibles a escala mundial”.

A més, els experts i les expertes remarquen que existeixen diversos indicadors fora de l’abast humà que afecten els estudis. “El canvi climàtic té efectes negatius més significatius en absència d’adaptació sostenible”, explica Khezrinejadgharaei que destaca els intentis de considerar la innovació com un component de la sostenibilitat, “ja que pot obrir el camí cap a un futur més equitatiu, pròsper i resilient per a les generacions futures”.

Accedeix a totes les publicacions