Adeu a les síndries i albercocs! Hola carabasses i coliflors!

Amèlia Sarroca, tècnica de suport a la recerca

L’estiu queda enrere i arriba la tardor. Ja hem tornat a les rutines, però la baixada de les temperatures ens condueix a menjar menys aliments frescos, de temporada. Igual que la natura, amb la caiguda de les fulles, l’escurçament dels dies ens conviden a la introspecció. Aquesta, però, no ha d’anar renyida amb una bona alimentació i un consum de producte de proximitat, que ajuda a una sostenibilitat ambiental i social, preservant la feina vital i dura que els pagesos i les pageses de les nostres grans zones hortícoles porten endavant per garantir una alimentació justa i saludable per tothom.

Substituïm les hores de sol amb aliments

Cal que el cos estigui preparat per adaptar-se al canvi, reforçant les defenses i estant a punt per al fred i la disminució d’hores de llum. La vitamina C és clau per prevenir constipats, però també per la creació del col·lagen, que manté la flexibilitat de les cèl·lules i l’absorció del ferro. Aquest nutrient és bàsic per no estar decaigut ni cansats, i el trobarem en les primeres mandarines, taronges, aranges… cítrics deliciosos que poden ajudar-nos a començar un bon dia, però que també podem combinar en amanides de llegums, per assimilar millor el ferro d’origen vegetal i prevenir l’anèmia.

Els alvocats, que creixen al Maresme, són deliciosos tant pels seus components en àcids grassos saludables com en vitamines. Cremosos, són versàtils. Des de cremes de carabassó cuit amb un toc d’alvocat, servides tèbies, fins a les torrades que cada cop estan més de moda arreu, amb una mica de salsa tahina per sobre per complimentar una aportació de calci pels ossos.

També, els deliciosos fruits secs de Catalunya, ens aporten proteïnes necessàries. Entre ells destaquen les castanyes, tan de tardor, que es poden consumir al forn, però que també es troben en farina per poder fer pastissos saludables i baixos en sucre.

Temps de productes del Baix Llobregat

Comencen l’època de les dolces cols de Brussel·les, i altres bràssiques com la coliflor i el bròquil. Recomanem molt el seu consum per agent antioxidant i preventiu de moltes malalties. Es pot fer de diverses maneres: al vapor per mantenir el màxim de les vitamines; incorporat a amanides i plats de pasta; acompanyant peixos i carns; o saltat.

Fins i tot, es pot fer un gratinat combinat de coliflor blanca, morada i groga (en tenim de tots colors, produïdes a la zona del Parc Agrari del Baix Llobregat). Així donem color al plat i ens animem i aportem llum i color als dies curts. A més, com ja sabem, les receptes més divertides criden l’atenció dels més petits i petites.

En aquesta temporada, també comencem a veure els primers cultius de carxofes, però en altres blogs, ja hem parlat de les seves propietats vàries. Això sí, la gran reina de la tardor, que realment trobem tot l’any, és la carabassa. Violí, rabequet, allargada, rodona… compreu-ne als mercats municipals, a talls o senceres (no rabequet, que és massa gran!).

Com aprofitem la carabassa?

La podeu fer al forn: la talleu a daus, l’amaniu amb espècies i un rajolí d’oli i la fiqueu al forn preescalfat a 190ºC durant 10-15 minuts segons la mida del dau. Una vegada cuida, la podeu acompanyar de formatge fresc, unes fulles de ruca o el que més us agradi.

Es pot fer en cremes, amb un toc de gingebre per activar més les defenses i un rajolí de suc de taronja afegit a última hora per mantenir més la vitamina del cítric. A rodanxes (pel tipus violí) fetes a la planxa volta i volta, amb un sofregit de tomàquet i ceba, i un toc de formatge gratinat tot plegat… o unes trufes de carabassa i moniato fetes al forn. Assegura’t que quedin ben cuites, tritura la polpa amb uns quants dàtils i cacau pur, i fes-ne trufes delicioses i sanes! Així aconseguiràs unes postres que sorprendran a tothom i que podran menjar els nens i nenes sense els nostres remordiments (hem de cuidar l’alimentació d’infants, però també d’adolescents).

I el més important… la proximitat!

Us convidem a gaudir de tots els productes de l’horta, dels colors variats, i no oblideu menjar delicioses pomes i peres, que s’han collit fa ben poc i ens acompanyen tot l’any, però conserven més vitamines ara a la tardor que a la primavera. Recordeu, tot el que es pugui que sigui de temporada. Ja no és temps de prunes que venen de lluny, ni de pinyes tropicals o cireres ben vermelles.

Salut, i bon profit!

Accede a todas las publicaciones