Impulsem la recerca

Competitivitat del Sector Agroalimentari

La competitivitat és la capacitat d’establir mètodes que permetin competir amb la resta d’actors dins d’un mateix sector.

Aquesta àrea de recerca se centra en l’anàlisi de la competitivitat de les cadenes agroalimentàries al llarg de tot el procés, des de la producció fins al consum final, així s’estudia tant la demanda com l’oferta d’aliments.

QUINES ESTRATÈGIES PORTAR A TERME?

Establir preus més baixos.
Crear productes de qualitat.
Proposar mètodes innovadors sostenibles.
Millorar la satisfacció del consumidor o consumidora.

COM S’ESTUDIA?

L’anàlisi de la competitivitat té un enfocament multidisciplinari que utilitza coneixements tècnicseconòmicspsicològicsde comportament.

A més, s’usen diversos mètodes quantitatius i qualitatius per analitzar les preferències i actituds dels diferents agents de la cadena, com valoracions contingents experiments d’elecció, tant en un context hipotètic com no hipotètic.

Per poder mesurar les actituds dels agents econòmics, s’empren escales psicomètriques validades i fiables que determinen l’acceptació d’innovacions, noves tecnologies de producció d’aliments o problemes ètics (com el benestar dels animals i les creences ambientals).

PROJECTES RELACIONATS:

CIRCULAR AGRONOMICS
CO-FRESH
INVITE
NOVATERRA

Estudis i Sistemes d’Informació

L’àrea d’Estudis i Sistemes d’Informació i Cadenes de Valor es dedica a l’elaboració d’estudis per donar resposta a qüestions relacionades amb l’economia agroalimentària.

Per portar a terme les anàlisis, tractem un ampli ventall de qüestions que poden abastir des del disseny d’una assegurança per cobrir la renda de les persones dedicades a l’agricultura, a l’avaluació de polítiques públiques, passant per l’anàlisi de cadenes de valor o l’elaboració d’informes sectorials, entre d’altres.

A QUIN PÚBLIC ENS DIRIGIM?

Administració pública.
Sector privat.
Entitats sense ànim de lucre (ONG, associacions sectorials, etc.).

Algunes de les entitats amb les quals hem col·laborat són el Departament d’Agricultura i el Departament d’Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya, l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA), l’Institut Thünen a Alemanya o l’Agrupació Espanyola d’Entitats Asseguradores de les Assegurances Agràries Combinades (AGROSEGURO).

COM S’ESTUDIA?

L’enfocament dels informes és principalment quantitatiu, tot i així incorporem tècniques qualitatives d’anàlisi quan es necessita.

Oferim la màxima flexibilitat possible per adaptar-nos a les necessitats de les entitats que ens contractes, així com un treball independent, rigorós i un tractament en profunditat dels temes.

Per això, comptem amb un equip que està format, majoritàriament per economistes, però també per personal tècnic d’altres dsciplines, com ciències polítiques o enginyeria agrònoma.

Recursos Naturals i Sosteniblitat

La sostenibilitat dins del sector agroalimentari es basa a establir mètodes de desenvolupament en els àmbits econòmicsocialecològic que completin les necessitats que ens trobem sempre que puguin ser aptes per una  futura continuïtat.

L’àrea de Recursos Naturals i Sostenibilitat se centra a analitzar aquests mètodes dins dels diferents sistemes agraris, que són l’agricultura, la ramaderia i la pesca, durant tota la seva cadena de subministrament.

QUINES CARACTERÍSTIQUES AVALUEM?

L’avaluació econòmica dels serveis ecosistèmics (beneficis que un ecosistema aporta a la societat).
El comportament dels agents implicats a cada cadena.
La valoració dels mecanismes.
La idoneïtat de les polítiques que donen suport a cada sistema.
Les estratègies adoptades per petites i petits productors (i la seva resiliència per gestionar el canvi global).

COM S’ESTUDIA?

Aquest treball s’aplica a diverses recerques relacionades amb les pèrdues i el malbaratament alimentari, els sistemes agraris extensius, els sistemes agroforestals o l’economia blava.

Per això, des del CREDA utilitzem una gran varietat de metodologies de les ciències socials, qualitatives i quantitatives.

PROJECTES RELACIONATS:

BLUE BIO MED
LAB4SUPPLY
REFRESH
SURE-NEXUS