- La proposta inclou el reconeixement d’altres activitats i accions dels i les professionals com: patents, informes, exposicions o excavacions arqueològiques.
- Amb aquesta modificació, la nova direcció de l’ANECA pretén posar fi a la restricció de les pujades salarials que únicament tenien en compte el nombre de publicacions de cada investigador o investigadora.
L’Agencia Nacional de Evaluación de la Calidad y Acreditación (ANECA), encarregada d’avaluar la carrera acadèmica del professorat, ha publicat una proposta per ampliar el ventall de mèrits que es tenien en compte en el procés d’avaluació del treball del personal científic i investigador.
La nova proposta està recogida en l’esborrany de la ‘Resolució de la Comissió Nacional Avaluadora de l’Activitat Investigadora per la qual es publiquen els criteris específics aprovats per cada un dels camps d’avaluació‘, que es va publicar el passat 6 de novembre i que, per primera vegada, ha sortit a consulta pública.
L’escrit destaca que, pels sexennis, és a dir, els períodes de 6 anys que permeten als investigadors i investigadores obtenir una bonificació econòmica com a reconeixement acadèmic, s’ampliaran la varietat de mèrits a tenir en compte en l’avaluació. D’aquesta manera, el procés tindrà en compte activitats i accions del personal investigador com: patents, informes, dictàmens, treballs tècnics o artístics, exposicions, catalogacions, conjunts de dades, excavacions arqueològiques, entre altres.
Així, la proposta posa fi a la restricció de les pujades salarials per les quals únicament es tenien en compte el nombre de publicacions a revistes científiques classificades pel seu factor d’impacte. Segons l’escrit, en aquestes situacions es comptabilitzaran diferents elements de les publicacions que suposaran un major o menor factor d’impacte: cites rebudes, projecció internacional dels projectes, premis rebuts, traduccions dels textos, etc. A més, el personal avaluador també tindran en compte la contribució de les publicacions a la societat, com, per exemple, el desenvolupament i implementació de polítiques públiques.
En cas de ser aprovada, alguns i algunes professionals que es veuen afectats per la nova normativa són els professors i les professores titulars o catedràtiques, ja que són avaluats cada sexenni amb l’objectiu de fomentar la seva implicació acadèmica en la recerca.
PER QUÈ SORGEIX LA MODIFICACIÓ?
L’avaluació per quantitat i no qualitat és un problema que concerneix el sistema científic espanyol des de fa anys, ja que aquest model en el qual primava més la revista que no l’article en si, facilitava el treball als avaluadors, perquè únicament havien de veure on es publicava l’article per valorar-lo.
El canvi ve donat, en part, per la incorporació d’una nova direcció a l’ANECA, ja que l’equip de l’agència ha reconegut la deriva que ha sofert el sector en els últims anys, arribant a la situació en la qual alguns investigadors i investigadores pagaven per publicar. Això limitava el sedàs i la selecció d’articles per qualitat i fomentava una publicació massiva, tant per part del personal investigador com de les revistes, que rebien una compensació econòmica per cada article publicat.
ALTRES PROPOSTES
De la mateixa manera que l’escrit parla d’ampliar la gamma de mèrits, també proposa l’adaptació de l’avaluació a la societat actual. Així, l’ANECA inclou en l’esborrany que els indicadors quantitatius afegeixen noves mètriques: (1) d’ús i lectura, com el nombre de descàrregues, visualitzacions o visites; (2) d’influència o d’adopció social, amb mencions a fonts externes de l’àmbit acadèmic; i (3) de visibilitat social, en plataformes socials.
Una altra novetat que s’ha inclòs en la proposta és la disposició dels resultats de les investigacions en accés obert, és a dir, de forma gratuïta, sigui en repositoris propis o compartits, per així garantir l’accés a tothom i minimitzar el pagament per lectura.
ASPECTES QUE ES MANTENEN
Tot i que l’ANECA ha proposat modificacions que beneficien els investigadors i investigadores, existeixen situacions que, de moment, es mantenen igual.
Segons el text, l’estructura i temps de transcurs de les avaluacions es mantindrà en períodes de sis anys (sexennis), i la publicació en revistes considerades com les més rellevants, també suposaran un mèrit per si mateix, així, els articles publicats en aquestes revistes seran directament considerats de qualitat.