El seitó català registra 207 tones malbaratades durant la campanya de 2021

  • L’estudi, que han fet el CREDA i l’IRTA amb la col·laboració de l’Agència de Residus de Catalunya, ha sigut presentada en el marc del Catalonia Hub de la Generalitat de Catalunya en la Seafood Expo Global
  • Segons l’anàlisi, la major concentració de pèrdues es presenta als agents dedicats al comerç a l’engròs en destí, destacant les grans superfícies i els mercats centrals
Publicat a 26 d’abril de 2023

El Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) ha publicat la ‘Diagnosi de les pèrdues i el malbaratament alimentari al sector de la pesca del seitó: quantificació i impacte econòmic’ que ha portat a terme junt amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i amb la col·laboració de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). L’estudi ha estat presentat per Saray Ramírez, biòloga i tècnica de recerca al CREDA, en el marc del Catalonia Hub que la Generalitat de Catalunya ha disposat a la Seafood Expo Global.

La diagnosi, que va ser encarregada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) l’any passat, presenta les pèrdues i el malbaratament alimentari dels seitons de Catalunya durant la campanya de 2021, tractant totes les fases de la cadena de valor, des de la producció primària fins al comerç detallista.

Segons l’estudi, a la campanya de 2021 s’han malgastat un total de 207 tones de seitons durant tota la cadena de valor, representant un major nivell a les grans superfícies de venda directa al consum.

Així i tot, destaca gratament la figura dels detallistes, ja que, segons l’anàlisi, no s’ha registrat cap pèrdua o malbaratament del seitó gràcies a aspectes com: el control diari dels volums, l’experiència en el maneig del producte i la gran quantitat de vies de revalorització del seitó.

Referent a l’impacte econòmic, s’han calculat pèrdues segons el preu de venda i segons el preu de consum. Així, la diagnosi mostra unes pèrdues econòmiques a preu de venda de 763.148,13 €, on l’agent més afectat són les grans superfícies de venda directa a consumidors i consumidores, amb unes pèrdues de 417.092 €. De la mateixa manera que ocorre amb el malbaratament de producte, els detallistes no han registrat cap classe de pèrdua econòmica.

Enfront d’aquesta situació, l’estudi presenta una sèrie d’accions de prevenció amb l’objectiu de reduir el rebuig alimentari del sector en els pròxims exercicis. Algunes de les actuacions proposades són: el desenvolupament de línies de valorització, les millores a la cadena de fred, la reducció d’ens intermediaris, els preparats de seitó per la venda al detall, l’augment de la formació del personal, la inversió en infraestructures o la formació dels consumidors i consumidores.

LA PESCA A CATALUNYA

La pesca és una de les principals activitats econòmiques de Catalunya, representant el 9,8% del total d’empreses a Espanya. A més, els seitons han sigut l’espècie més pescada en 2021 en el territori català, ascendint a un volum de 5.559,54 tones i una captació econòmica de 9.635.091,08 €, que ha arribat a situar la zona per sobre de països com França i Portugal.

L’estudi no ha tingut en compte el seitó destinat als productes en semiconserves, ja que el seitó català no té suficient calibre per ser manipulat per conserves, per això, s’ha centrat en l’anàlisi del seitó fresc.

 

ESTUDI: ‘Diagnosi de les pèrdues i el malbaratament alimentari al sector de la pesca del seitó: quantificació i impacte econòmic’

Comments are closed